İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

RSF, Gazeteci Hrant Dink´e Davayı Kınadı

RSF, “Agos” gazetesi Yayın Yönetmeni Dink’e bir yazıdan 3 yıl hapis istenmesine tepki gösterdi. Gazeteci, “Suçlanan ifadem, sembolik niteliği yok edilerek, bağlamından kopartıldı” dedi. Gazeteci tehdit eden Ülkü Ocakları temsilcisi Temiz, mahkemeye çıktı.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

14/07/2005 Erol ÖNDEROĞLU hukuk@bianet.org

——————————————————————————–

BİA (Paris) – Paris merkezli uluslar arası basın örgütü Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), haftalık “Agos” gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e “Ermenistan ile tanışmak” başlıklı bir yazıdan 3 yıl hapis istemiyle yargılanmasına tepki gösterdi.

Dün (Çarşamba) yapılan açıklamada, “Avrupa Birliği ile müzakerelerin başlatılmasına 3 ay kala, Ermeni Soykırımı ile bağlantılı bir konuyu işleyen bir gazeteci için 3 yıl hapis isteniyor. Bu tabu, ifade özgürlüğünü derin şekilde engelliyor” denildi.

“İfadem bağlamından koparıldı”

RSF, Yeni Ceza Yasası’nda yer alan muğlak ifadelerin bu konu ve Kıbrıs’tan Türk askerlerinin çekilmesini savunulması gibi duyarlı konularda görüş bildiren gazetecilere karşı keyfi şekilde kullanılabileceği için endişe duyulduğunu da bildirdi.

RSF’ye açıklama yapan gazeteci Dink, “Dava, tam bir yanlış anlamadan kaynaklanıyor çünkü hiçbir zaman Türkiye vatandaşlarına hakaret etmek gibi bir gayem olmadı.

Suçlanan ifadem, sembolik niteliği yok edilerek, bağlamından kopartıldı. Yazının gerçek konusu, Diaspora Ermenilerinin, kimliklerinin bir bölümünü oluşturan Türklük unsuruyla barışık olurlarsa, Ermenistan’la ilgili kendilerine sordukları sorulara yeni yanıtlar bulabilecekleridir” dedi.

13 Şubat 2004’te yayımlanan yazısında, sembolik olarak “Türk’ten boşalacak zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni’nin Ermenistan ile kuracağı asil damarında mevcuttur” diyerek Diaspora Ermenilerinin yönlerini, bağımsız Ermenistan’a çevirmeleri gerektiğini ifade etmişti.

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan ve “Türklüğü tahkir ve tezyif” ile suçlanan gazetecinin davası, 27 Temmuz’da sürecek. Savcı Turgay Evsen, gazeteci için, yeni TCK’nın 301. maddesi uyarınca üç yıl hapis istedi. Gazeteci Dink’in 1996’da kurduğu ve 5500 adet basılan “Agos” gazetesi, Türkçe ve Ermenice yayımlanıyor.

“Gazeteciyi tehdit eden ‘kine teşvik’ten yargılanmalı”

Ayrıca, Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanı Levent Temiz’in, gazetenin Şişli’deki merkezi önünde grubuyla yaptığı eylemde gazeteci Dink’i tehdit ettiği iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

Şişli 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün (Çarşamba) görülen davaya, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefetten yargılanan Ülkü Ocakları İl Başkanı Temiz, şikayet eden insan hakları savunucularından olan Düşünce Suçuna Karşı Girişim Sözcüsü Şanar Yurdatapan katıldılar.

Yurdatapan, mahkemede verdiği ifadede, Temiz’in, “kin ve düşmanlığa tahrik” fiilini düzenleyen TCK’nın 216. maddesinden yargılanması gerektiğini savundu.

Dava, duruşma gelmeyenlerin de ifade vermeleri için 9 Kasım’a bırakıldı.

Gazeteci Dink, mahkemeye yolladığı bir yazı ile savcılıkta verdiği ifadesini tekrarladığını belirtmişti.(EÖ)

Yorumlar kapatıldı.