İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NATIONAL GEOGRAPHY VE ERMENİ SORUNU

6 milyon tirajı olan Amerikan National Geography dergisi zaman zaman Ermenistan ve Ermeni sorununa değinmekte.

Armenian Mirror Spectato gazetesii New York Columbia Üniv. Uluslararası İlişkiler Ve Kamu İşleri bl.’de Üniversite Ermeni Merk.’ce Soykırımın 90. yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen etkinliğe National Geography dergisi eski başeditör yardımcısı Bernar Ohanyan davet edildi.

Ohanyan Natinoal Geography’de Ermenistan ve Ermeni sorununa ilişkin çıkan makalelerin bir özetini sundu. Buna göre Ermeni konulu ilk makale 1915 yılı Ekim sayısında Istanbul Amerikan kız Koleji Prof. Hester Donaldson Jenkinz’in “Ermenistan ve Ermeniler” başlıklı makalesi. 1919 yılında yazar-fotografçı Melvil Chater’in “Yürüyen ölüm ülkesi: Açlığa mahkum Ermenistan’da yolculuk” maklaesi yayınlanmış bunu yaklaşık 60 yıl sonra 1978 Haziranı’ndaki “Gururlu Ermeniler” makalesi takip etmekte. 2004 yılı Mart ayında yayınlanan sayısında “Ermenistan’ın yeniden doğumu” başlıklı makalede ilk defa soykırım (genocide) kelimesini kullanan NG 1915 olaylarından bu şekilde bahsetmekte.

Halen Smitsonian Magazin’e danışmanlık yapan Ohanyan Los Angelos Times Magazine, Washington post, San Fransisco Chronicle ve Columbia Journalizm Review yayın organlarında çalıştı. Ohanyan NG’de başlangıçta 2 yıl Japonca edisyonu yayım sorumlusu, daha sonra 6 yabancı dildeki yayınların Editörler kurulu müdürü, 2001 yılında ise NG başeditör yardımcısı olmuştu.

H.Dzulikyan

Yorumlar kapatıldı.