İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türkiye’siz Avrupa Avrupa’sız Türkiye olmaz’

Zeynel LÜLE/BRÜKSEL

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Brüksel’deki temaslarında ‘Türkiye’siz AB, AB’siz Türkiye olmaz’ mesajı verdi. Başta AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso olmak üzere birçok AB yetkilileriyle bir araya gelen Bartholomeos, temasları sonrasında Türkiye ile AB arasında müzakerelerin 3 Ekim’de başlayacağı izlenimi aldığını, kendisine müzakerelerin başlamasının önünde bir sorun bulunmadığı yönünde bilgi verildiğini söyledi.

Bartholomeos, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Josep Borrell, AP Hıristiyan Demokrat Grubu Başkanı Hans-Gert Pöttering, Avrupa Hıristiyan Demokrat Partileri Başkanı Wilfried Martens, Avrupa Sosyalist Partiler Başkanı Rasmussen ve AB Komisyonu Üyeleri Jan Figel, Olli Rehn, Stavros Dimas, Markos Kipriyanu ile görüştü. Bartholomeos, Türkiye’nin AB Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Demiralp ve NATO Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ümit Pamir’e de ‘nezaket’ ziyareti yaptı.

Bartholomeos özellikle AB Komisyonu üyeleriyle yaptığı temasta, Türkiye ile yapılacak müzakereler sırasında Vakıflar Yasası, dini azınlıklar ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasıyla ilgili sorunları gündeme getirdi. Fener Patriği AB Komisyonu’na ‘Bu konuların takipçisi olmaları’ çağrısında bulundu. Bartholomeos temasları sırasında, müzakerelerin başlamasını istedi ve Türkiye’nin AB üyeliğine desteğini duyurdu. ‘Türkiye’siz Avrupa, Avrupa’sız Türkiye olmaz. Hatta bu durum dünyaya zarar verir’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.