İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TÜRKİYE’NİN DOĞU BÖLGESİ GELİŞİRKEN ERMENİSTAN’IN ULAŞIM MALİYETLERİ AZALACAK

Ermenistan hükümetinin talebiyle AEPLAC (Ermeni-Avrupa Ekonomik Siyaset ve Hukuki Danışmanlık Merkezi) tarafından Harvard Üniv. Ekonomi Prof. Jonathan Hoton’ca “Hesaplanabilir genel denge CGE” metoduyla hazırlanan rapor “Ermeni-Türk sınırının açılmasının Ermanistan için Ekonomik sonuçaları” başlığını taçımakta.

Dün konua ilikin bir basın toplantısı düzenleyen AEPLAC Ermanistan Md. Dikran Crbaşyan rapora ilişkin rapor sonuçlarınailişkin bilgi sundu.

Ekjonomik ve ticari gelişmelere ilişkin olası öngörülerin kısa vadeli (1 yıla kadar), orta vadeli (5 yıla kadar) ve uzun vadeli (5 yıldan Uzun) gösterildiği raporda ilk elde Ermenistan için ulaşım maliyetlerinin azalması ve ticari akışta artma öngörülmekte. Özellikle Batum-Marsilya ve Beyrut-Marsilya hatlarındaki nakliye gemileri hizmet ücretlerinin 7 katı farklı olabileceğine dikkat çekilmekte.

Sınırın açılmasıyla beraber Ermenistan’ın ihracatında bir yıl içinde % 5,23 artış, GSYİH’da 1 yıl içinde 11 milyar dram artış, istihdamda (% 0,14 artış), nihai tüketiim maliyetleri, bölgesel piyasalar ve özel yatırımlarda artış, devlet bütçe gelirlerindeki reel artış % 1,16 civarında öngörülmekte.

Türkiye’nin doğu bölgelerindeki GSYİH’nın kişi başına hesapla Ermenistan’dan iki kat düşük ve Türkiye ortalamasından 5 kat düşük olduğu dikkate alındığında, bu bölgelerle Ermenistan arasındaki ticaret hacminde artış, Ermenistan transit yollarıyla Türkiynin Orta Asya ülkelerine bağlanması, özellikle Kars-Gümrü Demiryolu hattının tekrara ulaşıma açılmasıyla nakliye masraflarında düşüş, dolaylı olarak Türkiye’nin AB ortaklık müzakerelerinde daha avantajlı konuma yükselmesi de Türkiye’nin avantaj hanesine yazılan faydalar arasında yer almakta.

Ermenistan Finans ve ekonomi Bakan Yard. Konuya ilişkin yaptığı yorumda, sınırın açılmasının olası menfi sonuçlar yaratacağını belirtmekle beraber, Türkiye Ab üyelik görüşmelerinin gelişmesi durumunda Türkiye’nin Doğu illerine kredi tahsisatları yapılacağını, Türk-Ermeni sınırının açılması durumunda Türkiye’nin doğu bölgelerinin bu kalkınma çabasının daha önceden başlayabileceğini ifade etti.

Ağavni Harutyunyan (kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.