İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hıristiyan Demokratlar Babacan’a tavır aldı

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) en büyük grubu Hıristiyan Demokrat milletvekilleri Başmüzakereci Ali Babacan’a yönelik eleştirilerini sürdürüyor.

Hıristiyan Demokrat Fransız Jacques Toubon’dan sonra Alman Hıristiyan Demokrat Renate Sommer de Babacan’la ilgili zehir zemberek bir açıklama yaptı. Dün AP Dış İlişkiler Komitesi’nde konuşan Babacan’ın performansını “tatmin edici” olmaktan uzak bulan Sommer, Babacan’ın AP üyelerini tehdit ettiğini öne sürdü. Babacan’ın konuşmasını uzun bir açıklama ile değerlendiren Sommer’in Babacan’ın ismini doğru yazamadığı görüldü. AP-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu başkan yardımcısı da olan Sommer, Babacan’ın bütün önemli sorulara kaçamak cevaplar verdiğini ve müzakerelerin selameti açısından ümit vaat etmediğini savundu. Babacan’ın “Avrupalılar Türkiye’yi eleştirirken Türk insanını rencide etmemelidir.” sözlerini de “tehdit” olarak değerlendiren Sommer, “Kuralları biz koyarız, Türkiye değil.” dedi. Sommer, Ermeni “soykırımı”nın kabulü, Kıbrıs Rum İdaresi’nin tanınması, gayrimüslim azınlıkların haklarının sağlanması gerçekleştirilmeden Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkacaklarını kaydetti. Sommer, Türkiye’nin Kopenhag Kriterleri’nin “tek bir şartını” bile yerine getirmediği halde müzakerelere başlayacağını iddia etti.

Bu arada, Babacan dün çevreden sorumlu AB komiseri Stavros Dimas ile bilim ve araştırmadan sorumlu komiser Janez Potocnik ile görüştü. Babacan, ayrıca müzakere sürecine ilişkin Komisyon’un genişleme dairesinden uzun bir brifing aldı. Dün akşam saatlerinde genişleme komiseri Olli Rehn ile bir yemekte biraraya gelen Babacan’ın bugün Brüksel’den ayrılmadan önce Komisyon Başkan Yardımcısı ve Adalet, Hürriyet, Güvenlik’ten sorumlu komiser Franco Frattini ile görüşmesi bekleniyor.

Selçuk Gültaşlı, Brüksel

Yorumlar kapatıldı.