İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Komşu iki ülke ilişkisi arzuluyoruz´

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Ermenistan ile komşu iki ülke arasında olması gereken şekilde ilişki kurma arzusunda olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Türkiye’nin geleneksel dış politika esasları doğrultusunda, etrafında barış, huzur ve istikrar kuşağı tesisinde kararlı olduğunu belirterek, bu çerçevede, Ermenistan’la da komşu iki ülke arasında olması gereken şekilde ilişki kurma arzusunda olunduğunu söyledi.

Tan, “bilindiği üzere, uluslararası platformlarda ve diğer başka ortamlarda Ermenistan ile Dışişleri Bakanları başta olmak üzere çeşitli düzeylerde temaslar uzun zamandır yapılmaktadır” dedi.

Temaslarda, iki ülkeyi ilgilendiren ikili ve bölgesel konuların ele alındığını belirten Tan, “Türkiye ile Ermenistan arasında yapılan görüşmeler bağlamında çıkan haberler, belirtilen süreç çerçevesinde gerçekleşen temasların medyaya yansımasıdır” diye konuştu.

Bazı basın organlarında bugün, Türkiye ile Ermenistan arasında gizli görüşmelerin yürütüldüğü ve bu görüşmelerde Türk tarafını Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Üzümcü ve Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Ertan Tezgür’ün temsil ettiği yönünde haberler çıkmıştı.

Kamuoyundan gizlenen görüşmede Türk tarafının ilişkilerin normalleşmesi için önerilerini sunduğu öne sürülüyor.

Liderlerin mektup diplomasisi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 nisanda Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’a gönderdiği mektup, iki taraf arasında yeni bir diyalog köprüsünün kurulmasıyla sonuçlanmıştı.

Liderlerin mektup diplomasisi yerini iki ülke dışişleri yetkilileri arasında doğrudan görüşmelerin yapıldığı gizli diplomasiye bırakmıştı.

Başbakan Erdoğan, Koçaryan’a gönderdiği mektupta, 1915 olaylarının araştırılacağı ortak bir komisyon kurulmasını önermişti. Koçaryan ise yanıtında, iki ülke arasında öncelikle diplomatik ilişki kurulması gerektiğini belirtmiş, ancak ortak komisyon fikrine de kapıyı tam olarak kapatmamıştı.

Bu mektuplaşmanın ardından gizli görüşmeler yoluyla iki tarafı da tatmin edecek ortak bir yol bulunması kararlaştırıldı. İlk görüşmede Türk tarafı kendi önerilerini sundu. Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek ikinci buluşmada Ermenilerin bu önerilere yanıtlarını getirmesi bekleniyor.

Ermeni lobisinden yeni girişim

ABD Kongresi’ndeki Ermeni lobisi ise Türkiye-Ermenistan sınırının açılması için Washington yönetiminin Ankara’ya baskı yapmasını öngören yeni bir karar tasarısını, 3 temmuzda Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’ne sundu.

Ermeni lobisinin liderlerinden Demokrat Partili Milletvekili Adam Schiff’in hazırladığı tasarıda, sınırın kapalı tutulmasının, uluslararası standartları ihlal ettiği ve Ermenistan’a ulaşan malların nakliye masrafını yüzde 30-35 artırdığı ileri sürüldü.

Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi’ne sunulan yeni tasarıda, Türkiye-Ermenistan sınırının açılması için ABD’nin aldığı önlemlerin, ABD Dışişleri Bakanı tarafından 30 gün içinde duyurulması talep edildi.

Tasarının mimarı milletvekili Schiff, ”Türkiye’nin Ermenistan’a uyguladığı ambargonun kaldırılması için baskı yapmanın zamanı geldi” dedi.

Ermeni lobisinin başka bir lideri Demokrat Milletvekili Frank Pallone de açıklamasında, ”Başkan George W. Bush ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, muhalefetini ve kaygılarını dile getirmeden Türkiye’nin Ermenistan’a ambargo uygulamasına artık izin veremez” diye konuştu.

Bu arada Schiff, yeni tasarının Uluslararası İlişkiler Komitesi’ne bağlı bir alt komitede bu ay görüşüleceği yönünde komite başkanı Cumhuriyetçi Henry Hyde’dan söz aldığını belirtti.

Kongre’deki Ermeni lobisi, 14 haziranda da Ermeni soykırım iddialarının tanınmasına yönelik bir başka tasarıyı Temsilciler Meclisi’ne sunmuştu.

Yorumlar kapatıldı.