İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gazeteciyi Tehdit Eden Ülkücü Yargılanıyor

Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanı Levent Temiz, Agos gazetesi Yayın Yönetmeni Dink’i tehdit ettiği gerekçesiyle yarın Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’ndan yargılanacak. Düşünce Suçuna Karşı Girişim, “Neden 312’den değil? diye sordu.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

12/07/2005 Erol ÖNDEROĞLU hukuk@bianet.org

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Haftalık Agos gazetesine yönelik tehditler nedeniyle insan hakları savunucularının şikayetçi olduğu Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanı Levent Temiz, “kin ve düşmanlığa tehlikeli tahrik”ten değil 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefetten yargılanacak.

Temiz, yarın (Çarşamba), saat 11.00’de, İstanbul Şişli 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

“Neden 312’den değil de 2911’den yargılanıyor?”

Düşünce Suçuna Karşı Girişim, tehdit eden Temiz’in “kin ve düşmanlığa tehlikeli tahrik” (TCK 216. madde) yerine Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’ndan yargılanacak olmasına tepki gösterdi.

Girişimden yapılan açıklamada, Ermeni kimliği üzerinde bir dizi yazısı yazan Dink’in, “Türklüğü tahkir ve tezyif” iddiasıyla 6 yıl hapis istemiyle yargılandığı hatırlatıldı.

İstanbul’da Ermenice ve Türkçe çıkan Agos gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni ve yazarı Hrant Dink’in bu gazetede yayınlanan, Türkiye’nin ilk kadın pilotu ve Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’in Ermeni asıllı olduğuna dair haberlerin yayınlanmasının ardından başlayan tartışmalar, daha sonra kışkırtmaya dönüşmüştü.

26 Şubat 2004’te İstanbul Ülkü Ocakları üyesi bir grup, “Ya sev ya terket”, “Kahrolsun Asala” sloganları atarak Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Şişli İlçe binası önünden Pangaltı’da bulunan gazete binasına doğru yürüyüşe geçmişti.

Gazete binası önünde grup adına açıklama yapan Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanı Temiz, gazeteci Hrant Dink’i tehdit etmiş, “Hrant Dink, bundan sonra bütün öfkemizin ve nefretimizin hedefidir, hedefimizdir,” sözleriyle alenen hedef göstermişti.

Aktivistlerin şikayeti kabul edildi

Bu haberin gazetelere yansıma üzerine ertesi gün de “Birimizin Derdi Hepimizin Derdi” oluşumu harekete geçmiş, gazeteci Abdurrahman Dilipak, Düşünce Suçuna Karşı Girişim Sözcüsü Şanar Yurdatapan, İnsan Hakları Derneği temsilcisi Hürriyet Şener, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) temsilcisi Av. Lütfü Yılmaz, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’ndan Av. Hasan Mollaoğlu, Mezopotamya Kültür Derneği (MKM) temsilcisi Zübeyir Perihan, PEN Türkiye Merkezi”nden Halil İbrahim Özcan, Yayıncılar Birliği temsilcisi Ragıp Zarakolu, gazeteci Zeki Kentel ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Ayşe Gül Altınay ‘dan oluşan bir heyet gazeteyi ziyaret ederek Hrant Dink’e destek vermişlerdi.

Dink’ten aldıkları bilgilerle daha sonra Şişli Cumhuriyet Savcılığına başvuran Dilipak, Yurdatapan, Şener, Özcan ve Yılmaz, Levent Temiz hakkında suç duyurusunda bulunmuşlardı.

Aktivistler, “kin ve düşmanlığa tahrik” maddesinin asıl kullanılması gereken yerin bu ve bu gibi olaylar olduğunu belirtmişlerdi. (EÖ/EÜ)

Yorumlar kapatıldı.