İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

YeniÇağ: Papazlar yasa tanımıyor

Türkiye AB’ye girebilmek uğruna taviz üstüne taviz verirken, bundan istifade eden papazlar ise Türk Devleti’nin temelini teşkil eden devrim yasalarını ve kılık kıyafet kanunu hiçe sayıyorlar.

Türkiye’nin dört bir yanındaki cemaati kalmamış, yolu-izi olmayan kiliselerin AB fonlarıyla restore edilip yeniden ibadete açılabilmesi için çalışmalar sürerken, diğer yandan da papaz kıyafetleriyle memleket karış karış geziliyor.

Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’un tarihte 7 kiliseler olarak bilinen ve Hıristiyan dünyası için önemli olduğu iddia edilen ören yerleri olan kalıntılarda gezerek ayinler düzenlemesi ardından bu kez de Süryani vatandaşlarımız yabancı uyruklu kişiler ile beraber, papaz cübbeleri ile şehir içinde dolanıp, yeni kiliselerin açılması için faaliyette bulunuyorlar.

1982 Anayasası ile güvence altına alınan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kabul edilen inkılap yasalarından olan dini kisvelerin ibadethaneler dışında giyilmesini yasaklayan kanuna muhalefet edildiğini dile getiren Şanlıurfalı vatandaşlar ise tepkili.

Gazetemizi arayan çok sayıda vatandaş, Türk yasalarına göre dini elbiselerin ancak ayin esnasında giyilebileceğini, sokakta ise bunlarla dolaşmanın yasak olduğunu hatırlatarak, cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyorlar..

AB destekli kilise yolda.

Türkiye Süryani Cemaati Metropoliti Filüksinos Yusuf Çetin, ”Şanlıurfa’da bir kilisenin ibadete açılması için önümüzdeki günlerde kanuni yoldan müracaat yapılacaktır” dedi.

Çetin, beraberinde Almanya Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti İsa Gürbüz ve Avusturya Süryani Ortodoks Kilisesi Ruhanisi Prof.Dr.Emanuel Aydın ile Şanlıurfa’daki tarihi ve turistik mekânları gezdi.

Tarihi Balıklıgöl’de balıklara yem atarak dua eden Çetin ve beraberindekiler, daha sonra Süryaniler tarafından inşa edilen ve birkaç yıl önce kültür merkezine dönüştürülen Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi’nde dua ettiler.

Çetin, 600 yıldır bu topraklarda yaşadıklarını söyleyerek, kilisenin ibadete açılması durumunda, Avrupa ülkelerinde yaşayan Süryanilerin inanç turizmi kapsamında yılda birkaç kez gruplar halinde Şanlıurfa’ya ziyaretler gerçekleştireceklerini, bu sayede yörenin de kalkınmasına katkı sağlanabileceğini iddia etti..

Adıyaman’da ayin….

Adıyaman’da bulunan Mor Petrus-Mor Paulus Kilisesi’nin 6.kuruluş yıldönümü için bir araya gelen Süryaniler, ayin düzenlediler.

Adıyaman’dan ayrılıp Amerika, Almanya, Hollanda ve Fransa ile Türkiye’deki çeşitli kentlerde yaşamaya başlayan Süryani Cemaati mensupları, kilisenin kuruluş yıldönümü ayininde bir araya geldi.

Almanya Metropoliti İsa Gürbüz’ün yönettiği ayine, İstanbul, Ankara ve Adıyaman Bölgesi Ruhani Reisi ve Patrik Vekili Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin, Avusturya Süryani Ortodoks Kilisesi Ruhanisi Prof.Dr.Emanuel Aydın, Mardin Deyrul Zeferan Manastırı Metropoliti Saliba Özmen, Adıyaman Kilisesi Rahibi Melki Ürek ile cemaat üyeleri katıldı.

Pazar ayini için bir araya gelen Süryaniler, dualar ettiler, kilise korosuyla Hıristiyan ilahileri okudular..

‘Devletimizin kanunları çiğneniyor’.

Şanlıurfa’da papazların şehir içinde ayin kıyafetleriyle dolaşmasını gazetemize değerlendiren Millî Güç Hareketi Başkanı Avukat Kemal Kerinçsiz, “Bu açıkça Türk devletinin yasalarının çiğnenmesidir.

Bizler bu konuda oldukça hassas davranıyoruz.

1982 Anayasamızın giriş maddelerinde bulunan ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyeceği anayasal güvence altına alınan devrim kanunlarını çiğneyenleri savcılıklarımıza bildiriyoruz.

Devrim yasalarımıza göre dini kisvelerin (elbiselerin) ibadethanedeki ayinler haricinde giyilmesi yasaktır.

Bu kıyafetlerle sokak ve caddelerde gezilemez.

Sadece ibadethanelerde bu tür elbiseler giyilebilir.

Oysa görüyoruz ki, ören yerlerinde papaz cübbeleriyle ayinler düzenleniyor.

Halbuki ayinler sadece ibadethanelerde yapılabilir.

Türkiye’de bu hareketler o kadar sık yapılır hale geldi ki, ipin ucu kaçırılarak fiili durum oluşturulmaya çalışılıyor.

Bu nedenle savcılarımız gereğini hemen yapmalı ve kanunlarımızın uygulanmasını sağlamalıdırlar” dedi..

Kerinçsiz, “Şanlıurfa’da şehir içinde gezen papazlardan ikisinin yabancı uyruklu olması Türk yasalarından muafiyet sağlamaz.

Türkiye Cumhuriyeti topraklarına adım atan herkes bu ülkenin kanunlarına uymak zorundadır.

Dolayısıyla onlar da kılık kıyafet yasalarımıza uymak zorundadırlar” diyerek, Şanlıurfa’da sokaklarda ayin kıyafetleriyle gezen Avusturya ile Almanya’dan gelen papazlarla ve sık sık ören yerlerinde ayin düzenleyen Bartholomeos’un gezdirdiği ABD’li ve Yunan papazların da Türk kanunlarına uymak zorunda olduklarını hatırlattı.

Yorumlar kapatıldı.