İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni lobisi, İngiliz milletvekiline geri adım attırdı

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) İngiliz üyesi Richard Howitt, Avrupa Ermeni Federasyonu ile birlikte yaptığı açıklamada Ermeni iddialarına destek vererek, geçen ay oturum başkanlığını yaptığı panele ilişkin yeterince bilgilendirilmediğini iddia etti.

Avrupa Ermeni Federasyonu (AEF) tarafından yapılan açıklamada, Howitt’in “panelde neler konuşulacağını bilmeden” ev sahipliği yaptığı görüşlerine yer verildi. Howitt’in kandırıldığını ima eden açıklamada, paneli tertip eden Arı Hareketi, AP üyesini yeteri kadar bilgilendirmemekle itham edildi. Ermeni lobisi, Ermeni ‘soykırımının’ olmadığını savunan ABD’li tarihçi Prof. Justin McCarthy’nin de katıldığı paneli engellemeye çalışmış; ancak başarılı olamamıştı.

15 Haziran’daki panelin ardından Amerika Ermeni lobisi de Avrupalı Ermenilere destek için bir heyeti Brüksel’e göndererek, AP nezdinde girişimlerde bulundu. Ermeni lobisinin baskıları, özellikle İngiliz parlamenterin üyesi olduğu Sosyalist Grup ve Howitt üzerinde yoğunlaştı. Brüksel’de “Bay Türkiye (Mr. Turkey)” diye anılmak istediğini çeşitli mahfillerde dile getiren Howitt’in bu çıkışı, paneli tertip eden Arı Hareketi’ni rahatsız etti. Arı Hareketi, panelin ardından Howitt ile toplantı üzerine görüştüklerini; hatta eylül ayında düzenlenebilecek faaliyetler üzerine istişareler bile yaptıklarını ifade ediyor. Arı Hareketi, Avrupa Ermeni Federasyonu’nun açıklaması üzerine karşı bir açıklama yaparak federasyonu kınadı. Arı Hareketi’nin ayrıca Howitt’e acilen bir mektup göndererek bir açıklama talep ettiği öğrenildi. Mektupta Howitt’in yaklaşımının anlaşılamadığı, ahlaki bulunmadığı ve resmi bir izahat vermesi talep edildi. Howitt’in tavır değişikliğinde AP üyesi Fransız milletvekillerinin de etkisi olduğu belirtiliyor.

Howitt: Pişman değilim

Arı Hareketi’nin yazılı açıklamasında, Howitt’in yeterince bilgilendirilmediği iddiasının gerçek dışı olduğu vurgulandı ve bizzat Howitt’in işbirliğinin devamını talep ettiğine işaret edildi. Açıklama, “Avrupa Ermenileri Federasyonu’nun tepkileri Arı Hareketi’nin 1915’te yaşanmış olayların Avrupa’da farklı perspektiflerle ele alınmasına yönelik çabalarını engellemeyecektir.” cümlesi ile son buldu.

ZAMAN’ın telefonla ulaştığı Howitt ise mezkur panele ev sahipliği ve başkanlık ettiği için pişman olmadığını vurguladı. Arı Hareketi tarafından “aldatıldığını” ima etmediğini söyleyen Howitt, kendisinin Türkiye’nin AB üyeliğine en büyük destek veren AP üyelerinden olduğunu ve açıklaması ile Türkleri ve Türkiye’yi incitme niyetinde olmadığını kaydetti. Ermeni lobisi ile aynı açıklamaya imza atarak, Ermenilerin yaklaşımını anladığını ifade etmek istediğini kaydeden Howitt, Ermeniler ile Türklerin barışmasının Türkiye-AB ilişkilerinin en temel konularından biri olacağını savundu.

Bu arada, panelin yapıldığı 15 Haziran’dan bu yana Brüksel’de yoğun temaslarda bulunan Ermeni lobisinin, benzer bir toplantıya ev sahipliği yapan Avrupa Siyaset Merkezi (EPC) nezdinde girişimlerde bulunduğu; ancak EPC’nin bugüne kadar lobinin istediği açıklamayı yapmadığı kaydediliyor.

09.07.2005

Selçuk Gültaşlı

Brüksel

Yorumlar kapatıldı.