İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Haberturk: Ermeni yazara 3 yıl hapis istemi

Agos isimli gazetede Türklüğe hakaret ettiği iddiası ile yargılanan Ermeni yazar Fırat(Hrant) Dink hakkında, 3 yıla kadar hapis cezası istendi. Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya, sanık avukatları ve şikayetçi vatandaşlar katıldı.

Savcı Muhittin Ayata’nın esas hakkında mütala verdiği duruşmada, sanık avukatları ile müdahil vatandaşlar arasında gerginlik yaşandı. Fırat Dink,13 Şubat 2004’te ‘Şap Parigce’ isimli köşesinde yazdığı ‘Ermenistan ile tanışmak’ başlıklı yazısındaki;”Türk’ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni’nin Ermenistan’la kuracağı asil damarında mevcuttur.” ifadeleri nedeniyle yargılanıyor. Merkezi Şişli’de bulunan gazetenin yazarı bugünkü duruşmaya katılmadı.

Davaya müdahil olmak isteyen Zeki Hacıibrahimoğlu, ‘Davaya müdahil olmak istiyorum, Türk vatandaşı olarak zarar gördüm.” dedi. Hacıibrahimoğlu, davadaki bilirkişiler hakkında raporda ‘soykırım’ ifadesi kullandıkları için suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Diğer 9 müşteki vatandaş da bu talebe katıldıklarını beyan etti. Hakim Metin Aydın, davaya müdahil olma taleplerini kabul etti.

Savcı Ayata, sanığın, Agos isimli gazetede yazdığı 8 başlık halindeki yazı dizisinde Türklüğü ‘kansorejen tümör’, ‘zehirli kan’ ‘soykırımcı’ gibi göstererek, eski TCK 159/1’de düzenlenen ‘neşren tahkir ve tezyif’ suçundan 6 aydan 3 yıla kadar ağır hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Müştekiler, ‘Atatürk’ün köpeklerle çekilmiş fotoğrafındaki köpekleri, öldürülmüş ermeni çocukları olarak gösteren fotoğrafları da mahkemeye sundu. Sanık avukatları esas hakkındaki savunma için süre istedi. Duruşma ertelendi.

Hukukçular Birliği adına davaya müdahil olan Ramazan Bakkal mahkeme çıkışı yaptığı açıklamada, davaya sivil toplum örgütleri temsilcileriyle birlikte, yapılan hakaretlere cevap olarak müdahil olduklarını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.