İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KÜRT TARİHÇİ EFTAN TÜRKYILMAZ´IN ERMENİSTAN GÜVENLİK GÜÇLERİNCE SORGUSU DEVAM EDİYOR

Ermenistan Güvenlik organları 17 Haziran’da Türkiye vatandaşı aslen Kürt Eftan Türkyılmaz’ın “Tarihi değer taşıyan ve 50 yıldan daha eski kitapların bakanlık izni olmadan yurt dışına çıkarılmasına ilişkin” Ermenistan Ceza Yasasının 215. Maddesine muhalefetten tutuklanmasına ilişkin sorgulamanın devam ettiğine ilişkin Azg’a yaptığı telefon açıklamasında başka hiçbir ayrıntı vermedi.

1972 İstanbul doğumlu olan Türkyılmaz ABD Dük Üniversitesi Kültürel Antroploji Bl. öğrencisi olup “Türkiye’de Türk-Kürt ve Ermeni Milliyetçi Partilerinin kurulması 1908-1930” temalı doktora tezini hazırlamakta.

6 Mayıs’ta Özgürlük Radyosu Ermenice Servisine “Türkiye’de insanların Ermenistan’daki arşivlerin Türk vatandaşlarına kapalı olduğunu zannettiğini, bunun doğru olmadığını ve bugüne değin hiçbir problemi olmadığını” ifade etmişti. Genç Türk tarihçi Türkyılmaz Ermenice bilen herhangi bir Türk araştırmacı tanımadığını da belirtmişti.

Türkyılmaz’ın kurtarılması için Türkiye dışileri Bakanlığı Gürcistan elçiliğini devreye sokarken, ABD Dük Üniversitesi Ermenistan Amerikan üniversitesi ve Amerikalı görevliler aracılığıyla konuya müdahale etmeye çalışmakta.

Daha önce Ermenistan’ı 3 kere ziyaret etmiş olan, iyi derecede Ermenice bilip her defasında ABD’ye birçok kitaplar götüren Türkyılmaz’ın zengin bir Ermenice kitaplığı bulunmakta.

Türkyılmaz’ın tez danışmanı Prof. Orin Starn AP ajansına “Öğrencisinin halklar arasında bir köprü görevi yerine getirdiğini, birçok arşivde çalışmasına rağmen benzer durumla karşılaşmadığını ifade ederek, öğrencisinin uzun yıllardır devam eden Ermeni-Türk karşıtlığı sonucunda tutuklandığını ifade etmiş ve endişelerini belirtmiştir “.

Ermenistan Ulusal Arşiv Md. Amatuni Virapyan Azg’a yaptığı açıklmada, Türkyılmaz’ın birkaç makalesini, arşiv araştırmaları öncesinde okudunu ve yazdıklarında nesnel olduğunu belirtti. Virapyan Türkyılmaz’ın iyi Ermenice bildiğini hatta kendisinin de birkaç kitap armağan ettiğini ancak eski kitaplar satınalmasına ilişkin bilgisi olmadığını söyledi.

Türk propaganda makinesi başlangıçya Ermenistan arşivlerinin Türklere kapalı olduğu açıklamasında bulunurken artık, “Ermenistan arşivlerinde araştırma yapan ilk Türk tarihçi tutuklandı” şeklinde haberlerinde yansıtmakta.

Türkyılmaz’ın Ermenistan Ceza Kanunu Md. 215’e muhalefetten 5 yıla kadar hapsi öngörülmekte.

Tatul Hakobyan

Yorumlar kapatıldı.