İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Müzakerede Kıbrıs ve Ermenistan şartı

Türkiye’nin AB ile müzakerelerinde izleyeceği ‘yol haritası’ olarak adlandırılan ‘çerçeve belgesi’nin, yeni üye 10 ülkeninkine göre daha sert ifadeler içerdiği belirtiliyor.
Belgede, Türkiye’den Rumlar’la ilişkilerin normalleştirilmesi ve Ermenistan sınır kapısınn açılması istenirken, ‘reformların uygulaması’ kriteri getiriliyor.

BERİVAN ORUÇOĞLU / BRÜKSEL

Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı, Türkiye ile 3 Ekim’de başlayacak müzakerelerin nasıl yürütüleceğine ilişkin teknik yol haritası niteliğindeki çerçeve belgesi netlik kazandı. Avrupa Komisyonu’nun yarın Konsey’e sunacağı 8 sayfalık belgede Türkiye’den müzakerelerin ilerlemesi için Kopenhag Kriterleri’ni tam olarak yerine getirmesi, sınır sorunlarının giderilmesi ve iyi komşuluk ilişkileri geliştirmesi, Kıbrıs Rum Kesimi ile ilişkilerin normalleştirilmesi ve Katılım Ortaklığı Belgesi’nde yer alan “ev ödevleri”nin yerine getirilmesi istendi.

Türkiye’den talep edilenler

17 Aralık kararları doğrultusunda hazırlanan çerçeve belgesinde, müzakerelerin açık uçlu olması ile tarım, yapısal politikalar ve serbest dolaşım alanlarında kısıtlamalara gidilebileceği yönündeki ifadeler aynen korundu. Müzakerelerin tamamlanması için ise AB’nin 4 başlıkta toplanan taleplerinin yerine getirilmesi istendi. İşte AB’nin Talepleri:

Demokrasi, hukukun üstünlüğünü, insan hakları, azınlıkların korunması, işleyen Pazar ekonomisi ve AB müktesabatının etkili bir şekilde yerine getirilmesi,

BM ile uyumlu olarak ve gerekirse Uluslararası Adalet Mahkemesi kararları doğrultusunda iyi komşuluk ilişkileri ve sınır sorunlarının çözümüne ilişkin çaba gösterilmesi,

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de aralarında bulunduğu AB’nin tüm üye ülkeleri ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin normalleştirilmesi,

Katılım Ortaklığı Belgesi’nde yer alan yükümlülüklerin yerine getirilmesi.

Reformlarda uygulamaya da bakılacak

Yeni Şafak’a bilgi veren AB kaynakları açık uçlu olan müzakerelerin askıya alınabileceği; tarım, yapısal politikalar ve serbest dolaşım alanlarındaki istisnaların daimi olarak kullanılabileceği ifadelerinin değişmeden korunduğunu kaydederken, Kıbrıs Rumaları ile ilişkilerin normalleştirilmesi ifadelerinin de 24 Nisan’da Lüksemburg’da biraraya gelen Ortaklık Konseyi toplantısında yer aldığını anımsattılar. Kişilerin serbest dolaşımıyla ilgili olarak üye ülkelere azami yetki verilmesinin öngörüldüğü belgede, müzakere başlıklarında uygulanacak performans kriterleri de dikkat çekiyor. Kaynaklar müzakere başlıklarının açılması ve kapanması için reformların gerçeleşmesinin yeterli olmayacağını ifade ederek, uygulamaya da bakılacağı uyarısında bulunuyorlar.

İngiltere’den ‘tepki göstermeyin’ mesajı

Aynı kaynaklar Türkiye için hazırlanan belgenin, geçen yıl 1 Mayıs’ta birliğe üye olan 10 ülkenin çerçeve kağıdından daha sert bir dilde yazıldığına işaret ediyorlar. İngiliz diplomatik kaynakları ise belgenin açıklanmasının ardından Türkiye’ye sert tepki göstermemesi mesajı göndererek, İngiltere’nin dönem başkanlığı sırasında olumsuzlukları gidermek için gayret göstereceğini belirtiyorlar. Çarşamba günü Komisyon’da karara bağlanacak olan çerçeve belgesinin temmuzda AB Daimi Temsilcileri (COREPER) toplantılarında ele alınması öngörülüyor.

Yorumlar kapatıldı.