İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

RUHANİ MECLİS TOPLANDI

Ermeni Patrikliği Ruhani Meclisi, 24 Haziran 2005, Cuma sabahı, saat 10:00’da Patrik II. Mesrob Hazretleri’nin riyasetinde toplandı. Oturumun divan başkanlığını Episkopos Aram Ateşyan yürüttü.

Kutsal Meclis üyesi pederler, Samatya, Üsküdar, Narlıkapı, Beşiktaş, Feriköy, Yeşilköy, Kuruçeşme, Beyoğlu, Taksim, Bakırköy, Kumkapı, Kadıköy, Gedikpaşa, Büyükdere, Kınalıada, Boyacıköy ve Galata kilise korolarının 2004 yılı üye genel kurulu tutanaklarını, faaliyet ve mali raporlarını inceledikten sonra onayladılar.

Oturumda, Girit Adası Surp Garabed Kilisesi din görevlisi Peder Varujan Derderyan’ın Eçmiyadzin’deki Aile Mahkemesi kararıyla eşinden boşanmasıyla yaratılan durum gündeme alındı. Kutsal Meclis üyeleri, Kutsal Kitab’ın öğretileri (1. Timoteos 3.4-5, 7, 12) ile durumun sosyal sakıncalarını da dikkate alarak, Peder Derderyan’ı Girit’teki görevinden azad etmeyi ve 1996 yılında evli papaz olarak takdis edildiği Eçmiyadzin Katolikosluğu’nun yetki alanına geri göndermeyi karara bağladı.

Kutsal Meclis üyeleri, Patrik Hazretleri’nden İstanbul’daki mezarlıklarımızın durumunu kontrol etmek için yeni bir komisyon kurmasını arz ettiler. Halıcıoğlu (Hasköy) Ermeni Mezarlığı’nın da durumunu irdeleyen Meclis üyeleri, Hasköy Surp Stepanos Kilisesi’nin ve Kalfayan Rahibeler Topluluğu’nun Surp Asdvadzadzin Şapeli’nin o zamanlar yeni inşa edilecek Boğaz Köprüsü çevre çalışmaları sırasında, 1973 yılında istimlak edilerek yıkılmış olduğunu dikkate alarak, burada cenaze ve ayini ruhanilerde kötü hava şartlarında cemaatin mağduriyet yaşamaması için küçük de olsa yeni bir şapelin gerekliliği üzerinde durdular.

Patrik Hazretleri, Patrikliğimiz kapsam alanındaki kiliselerimizin korolarına bir genelge hazırlanarak, Surp Badarak sırasında okunan İznik İman İkrarı’nda Mesih’in Kutsal Kilisesi anılırken, “Kutsal” sıfatının zikredilmesini önemle istedi. Patrik Hazretleri kutsiyetin Tek, Resuli, Evrensel ve Kutsal Kilise’nin dört sıfatından biri olduğunu hatırlattı. Kilise ataları tarafından hazırlanan İznik Konseyi İman İkrarı’nın tam cümlesi “Tek, evrensel, resuli Kutsal Kilise’ye inanıyoruz”dur.

Patrik Hazretleri Bergama’ya ve Kayseri’ye düzenlenen inanç ziyaretleri ile İsveç’in Göteborg kentindeki dinlerarası toplantı hakkında Kutsal Meclis’e bilgi sundu.

Kutsal Meclis üyeleri, biri Bulgaristan’ın Plovdiv şehrindeki Surp Kevork, diğeri ise İran’ın Maku bölgesindeki Surp Tadeos Manastırı’na düzenlenen inanç ziyareti hakkında bilgilendiler. Bu ziyaretlere, adı geçen bölgelerin ruhani önderlerinden davet alan Patrik Hazretleri bizzat katılmaya hazırlanıyor.

Yorumlar kapatıldı.