İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nobel adayı Türk: Türkiye borcu tüketim için değil yatırım için kullansın

ABD’nin en başarılı ekonomisti seçilen ve geleceğin Nobel adayları arasında gösterilen 38 yaşındaki Prof.Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisini değerlendirdi.

BAŞARILI KALKINMA:

ODTÜ Rektörü Prof. Ural Akbulut’un gazetecilerle buluşturduğu Acemoğlu, Son 3 yılda Türkiye’de kalkınmanın yüzde 10’a çıkmasının başarı olduğunu, IMF ve Dünya Bankası modellerinin uygulanması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin AB çerçevesinde kurumlarını değiştirip, siyasetin ekonomi üzerindeki etkisini kaldırmasının önemini de vurgulayan Acemoğlu, Türkiye’nin iç ve dış borç çıkmazını ise ancak ‘aldığı borcu tüketim için değil yatırım için kullanması’ halinde aşabileceğini vurguladı. Kendisinden söz ederken oldukça utangaç davrandığı gözlenen Acemoğlu, ödül alan yeni teorilerinden söz ederken ise utangaçlığını üzerinde atarak, Avrupa sömürgeciliğinin dayandığı temelleri, kalkınmışlıkla geri kalmışlığın nedenlerini heyecanla anlattı. Amerikan Üniversitesi MIT’in en parlak profesörlerinden biri olan 38 yaşındaki Prof.Dr. Daron Acemoğlu geleceğin Nobel adayları arasına girdi.

CLARK ÖDÜLLÜ:

Genç Türk profesörü ABD’nin en başarılı ekonomisti seçildi. Acemoğlu, geri kalmışlık ve işsizlik alanında yaptığı çalışmalar ve yeni teorileriyle, ABD’nin ekonomi alanında en prestijli ödülü olan John Bates Clark ödülüne layık görüldü. Bu nedenle Acemoğlu’na da geleceğin Nobel ödülü adaylarından biri olarak bakılıyor.

Yorumlar kapatıldı.