İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Almanya´da Ermeni mezalimi sergisi

Almanya’nın Bremen kentinde, Türk sivil toplum kuruluşlarının girişimiyle Avrupa genelinde ilk kez Ermeni mezalimini resim ve dokümanlarla belgeleyen ”Madalyonun diğer yüzü” adlı sergi açıldı. Serginin açılışı, Ermeni mezaliminde öldürülen Türkler için düzenlenen bir dakikalık saygı duruşunun ardından Türkiye’nin HannoverBaşkonsolosu Birgen Keşoğlu tarafından yapıldı.

Sergi, Hannover Başkonsolosluğu Kültür Merkezi ile Türkiye Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nün himayesinde, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı cami dernekleriyle çeşitli Türk derneklerinin organizasyonuyla düzenlendi.

Başkonsolos Keşoğlu, konuşmasında, serginin 1915 tarihindeki olayları hatırlamak amacıyla açıldığını belirterek, şunları söyledi:

”Olay, birçok trajedinin yaşandığı 1. Dünya Savaşı sırasında yaşanmış. Savaş döneminde yaşanan olaylar, her tarafta acı ve gözyaşı bırakmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’ninse geçmişte utanacağı bir tarihi yoktur. Burada sergilenen resim ve dokümanlar da bunu gösteriyor.” Olayların dünya kamuoyuna yanlış aktarılmaya çalışıldığını ifade eden Keşoğlu, ”Bremen’de, bu konuda bir araya gelen Türk dernekleri, bu sorulara yanıt vermek için 2 etkinlik tertiplemiş bulunuyorlar.

Kendilerini, hiç de kolay olmayan bu girişimi birlik ve beraberlik içinde başardıkları için kutlayarak teşekkür ediyorum” diye konuştu. Daha sonra sergiyi gezen Keşoğlu, ”Osmanlı’yla Ermeniler arasındadaha önce bir sorun yaşanmamıştır. Burada yaşanan trajediye, bir Ermeni militan grup tarafından başlatılan katliam sebep olmuştur. Belge ve kanıtlar bunu zaten gösteriyor” dedi.

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Halilullah Özcan da, devlet arşivlerinde 1 milyonun üzerinde kanıt bulunduğunu, sergideyse sadece kopyalanmış doküman olarak 80 belge sergilendiğini söyledi.

Gazeteci Eşref Uzundere de, daha açılmayan çok sayıda toplu mezarın bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

”Ermenilerin yaptığı katliamı belge ve dokümanlarla ortaya koyuyoruz. Ermeniler ise Türklerin yaptığını iddia ettikleri soykırımıressamlara çizdiriyorlar. Bizim belgelerimiz ortada. Onların belgelerivarsa Anadolu topraklarında yer göstersinler. Tüm dünyanın gözü önündekazalım.”

Atatürk Üniversitesi tarafından Doğu Anadolu’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan mezarlara ait 70 resimle devlet arşivlerinden sağlanan 80 belgenin yer aldığı sergi 30 Hazirana kadar açık kalacak. Serginin kapanış gününde düzenlenecek bir panelle de sözde Ermeni soykırımı tartışılacak. Bremen’de Ermeni iddialarına karşı da 2 Temmuz Cumartesi günü bir protesto yürüyüşü yapılacak.

Yorumlar kapatıldı.