İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Orhan Pamuk’a ‘barış’ ödülü

İsmail EREL / FRANKFURT

Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği’nin geleneksel ‘Barış Ödülü’ne, bu yıl Türk yazar Orhan Pamuk değer görüldü. Pamuk’a ödülü 23 Ekim’de verilecek.

Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği’nden dün yapılan açıklamada ödülün, Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı’nın ardından 23 Ekim 2005’de düzenlenecek törenle takdim bildirildi. Daha önceleri 15 bin Euro olarak verilen ödül, bu yıl 25 bin Euro’ya yükseltildi.

EŞSİZ HAFIZA

Ödülün sahibini belirleyen konsey tarafından yapılan açıklamada, Pamuk’un insan ve azınlık hakları için çaba gösterdiği, korkmadan güncel konulara değindiği ve sürekli Türkiye’nin siyasi sorunları konusunda açıklamalar yaptığı belirtildi. Pamuk’a ödülün neden verildiği konusunda yapılan açıklamada, ‘Yazarın eşsiz hafızası ne kadar inatla büyük Osmanlı geçmişine (tarihine) kadar uzanıyorsa, o kadar korkusuzca, bugünün yakıcı konularını ele alıyor, insan ve azınlık hakları için çaba gösteriyor’ denildi.

Birlik, ‘Orhan Pamuk’un Osmanlı tarihini ‘eşsiz hafızasıyla’ inatla hatırlamasıyla, Ermeniler konusundaki açıklamalarını mı kastediyorsunuz’ sorusuna ise ‘Hayır. Böyle bir şey kastetmedik. Ödülün Ermenilerle alakası yok’ cevabını verdi. ‘Orhan Pamuk ayrıca, günümüzde hiçbir şairin yapmadığı şekilde batının doğudaki izlerini ve doğunun batıdaki izlerini takip ediyor’ denilen açıklamada, yazarın Avrupa ve Müslüman Türkiye’yi bütünleştiren bir eser yarattığı kaydedildi. Pamuk’un ‘Beyaz Kale’, ‘Benim Adım Kırmızı’ ve ‘Kar’ adlı romanlarıyla oryantal anlatım geleneklerini, modern Batı ile bütünleştirdiği belirtildi.

DPA’NIN YORUMU

Alman Haber Ajansı dpa, ödül haberini verirken, Orhan Pamuk’un bir İsviçre gazetesine yaptığı açıklamalarını hatırlattı. dpa, ‘İstanbul’da yaşayan yazar, ‘Beyaz Kale’, ‘Benim Adım Kırmızı’ ve ‘Kar’ gibi romanlarla ünlü oldu. Türkiye’de 30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni’nin öldürüldüğünü iddia ettiğinden bu yana, milliyetçi Türkler’in karalamalarıyla (düşmanca tavırlarıyla) karşı karşıya kaldı’ satırlarına yer verdi.

O da almıştı

ALMAN Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği’nin Barış Ödülü, 1950 yılından bu yana edebiyat, bilim ve sanatta barışın sağlanması için katkıda bulunanlara veriliyor. Pamuk’tan önce bu ödülü 1997 yılında Yaşar Kemal almıştı. Ancak Kemal’ın ödüle layık görülmesinin ardından tartışma çıkmıştı. Ünlü Alman yazarr Günter Grass, Kemal için düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, Alman hükümetinin Kürt politikasını eleştirince şimşekleri üzerine çekmişti. Barış Ödülü’nü daha önce, aralarında Hermann Hesse, Jürgen Habermas, Susan Sontag’ın bulunduğu edebiyatçılar almıştı.

Yorumlar kapatıldı.