İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni anayasası değişmeyecek

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Ermenistan anayasasının girişi bölümünün komşularıyla olan sınırlarını tanıdığını ifade eder biçimde yeniden düzenlemesini isteyen ve Türk parlamenterlerin öncülüğünde hazırlanan önergeyi oy çoğunluğuyla reddetti.

NTV
Güncelleme: 07:38 ET 23 Haziran 2005 Perşembe

STRASBOURG – Önergenin reddedilmesi, Ermenistan’da hazırlanmakta olan yeni anayasasını inceleyen ve bir Avrupa Konseyi organı olan Venedik Komisyonu’nun “anayasanın giriş bölümündeki bağımsızlık bildirgesinin anayasa ile ilgisi yok” yorumundan kaynaklandı.

AKPM’nin Strasbourg’daki genel kurul toplantılarında “Ermenistan’daki anayasal reform süreci” üzerine düzenlenen oturum sonunda önerge için yapılan oylamaya 61 parlamenter katıldı, bunlardan 21’i lehte, 38’i ise aleyhte oy kullandı.

AKP milletvekili Murat Mercan başkanlığındaki AKPM Türk heyeti öncülüğünde hazırlanan önegerde, Ermenistan’dan anayasasının giriş bölümünü değiştirmesi ve Ermenistan’ın mevcut uluslararası antlaşmalar uyarınca komşularıyla olan sınırlarını tanıdığını yeniden ifade etmesi isteniyordu. Önergede Erivan’ın anayasasının giriş bölümünde yapacağı bu değişikliğin “komşularıyla iyi ilişkilerine katkıda bulunacağı” da vurgulanıyordu.

Ermenistan’daki anayasal reform sürecinin tartışıldığı oturumda söz alan Murat Mercan, yürürlükte olan anayasanın “çelişkilerle” dolu olduğunu ve giriş bölümünde “Batı Ermenistan” kavramına atıfta bulunulduğuna işaret etti. “Batı Ermenistan” olarak tanımlanan yörenin Türkiye toprakları olduğuna dikkat çeken Mercan, “Komşularıyla iyi ilişkiler içinde olmak istediğini söyleyen Ermenistan’ın komşularının toprak bütünlüğünü tanımaz şekilde hareket etmesini anlamak güç” yorumunda bulundu.

‘DİPLOMATİK İLİŞKİYE HAZIRIZ’

Mercan’ın bu konuşmasının ardından oturum Ermeni ve Azeri parlamenterler arasında söz düellosuna dönüştü. Mercan’a ilk yanıt veren Ermeni parlamenter Şavarş Koçaryan, iyi komşuluk ilişkileri için anayasa değişikliği değil diplomatik ilişki gerektiğini söyleyerek”, “Biz Ankara ile diplomatik ilişki kurmaya hazırız” dedi.

AZERİLER HAK ARADI

Azeri parlamenter Gültekin Hacıyeva ise Azerbaycan ve Türkiye’nin Ermenistan ile iyi komşuluk ilişkileri istediklerini ancak Erivan yönetiminin her iki ülkenin toprak bütünlüğünü tanımamakta ısrar ettiğini söyledi. Hacıyeva, Avrupalı parlamenterleri de eleştirerek, “Dağlık Karabağ’daki 100 bin Ermeninin haklarından söz ediyorsunuz ama etnik temizlik sonucu aynı bölgeden sürülmüş bir milyon Azeriden hiç söz etmiyorsunuz” siteminde bulundu.

MERCAN’A ‘İFTİRA’ SUÇLAMASI

AKPM’deki Ermeni heyeti başkanı Tigran Torosyan da Murat Mercan’a verdiği yanıtta, Ermeni anayasasının giriş bölümünün değiştirilmesinin hiçbir zaman söz konusu olamayacağını söyledi. Murat Mercan’ı “iftira atmakla” suçlayan Torosyan, “Batı Ermenistan kavramının bugün Türk topraklarının bir bölümü olduğu gerçektir. Ancak Ermeni soykırımı da Osmanlı Türkiyesi’nde olmuştur, bu da unutulmamalıdır” şeklinde konuştu. Torosyan’dan sonra söz alan Ermeni parlamenter Hermine Nağdalyan ise çok daha sert ifadelerle “Soykırımı reddedenlerin bize burada verecekleri hiçbir ders yok” dedi.

AKPM Azeri heyeti başkanı Samed Seyidov da Ermenistan’ı Türkiye’den toprak talebinde bulunmakla suçladı ve “Azerbaycan-Ermenistan-Türkiye ekseninde iyi komşuluk ilişkileri için toprak bütünlüğüne saygının şart olduğunu” söyledi.

Oturum sonunda Türk heyetinin sunduğu değişiklik önergesinin reddedilmesine rağmen, AKPM Kasım 2005’e kadar Avrupa standartlarında bir anayasa hazırlaması için Erivan’a çağrıda bulunulan bir kararı oy çoğunluğuyla kabul etti.

Yorumlar kapatıldı.