İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bugün son gün, Ermeniler

Yalçın Doğan

İPLE sarılı bohça patlıyor. Domatesler, dolmalar, köfteler yerlerde.

Aynı anda çocuklar ağlamaya başlıyor. Zırıl zırıl sesleri havaalanında yankılanıyor. Buna kızan annelerinden yedikleri tokada tepki, kendilerini yere atıyor. Yerlerde sürünüyor.

Babalarının ellerinde tespih, neredeyse sarıklı ve cüppeli.

Hepimizin bildiği bu manzaralar, bugüne kadar AB’nin en çok dikkatini çeken sahneler.

Son zamanlarda AB’de Türkiye aleyhine esen havada, bu manzaraların payı büyük. Beni, seni, büyük çoğunluğu rahatsız eden sahneler elin oğlunda neden yabancılaşma duygusu yaratmasın?..

Aynı sahneler şimdi çok başka bir yönde kullanılma başlanıyor. Çok farklı bir gerekçeyle. Ermeniler…

AGİT’TE ATAK

Kendi tezlerini dünyaya, özellikle Avrupa’ya anlatmak isteyen Ermeniler işte tam bu sahnelerden yola çıkarak ‘Türklerin şu anda ne kadar amansız bir ulus olduğunu, geçmişte de her şeyi yapabileceklerini’ öne sürüyor.

Son atak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nda (AGİT).

1 Temmuz ile 5 Temmuz arasında AGİT’in yıllık toplantısı Washington’da. Ermeniler ilk kez uluslararası bir kurumda soykırım tezlerini kabul ettirme çabasında. Bunun için seçtikleri yer Washington’da, AGİT.

Neden Washington?.. Çünkü, ABD kongresi de Ermenilere ciddi destek sağlıyor. Bugüne kadar çeşitli ülkelerin parlamentoları soykırım iddialarını destekleyen kararlar alıyor. Ancak, ilk kez bir uluslararası kurumda, bir deneme.

BAŞKANA MEKTUP

Ermenilerin bu girişimi üzerine, AGİT İkinci Başkanı, AKP Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş Başkan’a mektup yazıyor. Böyle bir konunun AGİT Genel Kurulu’na getirilmesinin önlenmesini istiyor.

Ancak, şu ana kadar henüz bir netlik yok. Ermeniler AGİT’in gündemine soykırımın tartışılması için bir madde ekleyebilirler. Ama, bunun için öngörülen süre sona eriyor.

Sona ermeyen, daha doğrusu bugün sona erecek olan süre soykırımla ilgili ek madde önerme fırsatı. AGİT kurallarına göre, 1 Temmuz’daki Genel Kurul için ek madde öneri süresi bugün sona eriyor.

Ermeniler bu süreyi sonuna kadar kullanırken, AGİT’e üye 54 ülke katında nabız yokluyor.

Daha önce Avrupa Konseyi’ndeki deneme Ermeniler açısından hüsranla sonuçlanıyor. Şimdi deneme sırası AGİT’te.

Dışişleri için bugün heyecanlı bir gün.

Mısır’dan Türkiye’ye nazire

TÜRKİYE uzun süredir yapılan her uluslararası görüşmede bir kulis yürütüyor: BM Güvenlik Konseyi’inde 2 yıllığına geçici üyelik…

Şu ana kadar görüşülen ülkelerin yarısı söz vermiş durumda. Yarısı askıda.

Tam bu sırada Mısır, Türkiye’ye nazire farklı bir atağa geçiyor. BM yapısıyla ilgili çeşitli değişiklik önerileri var. Bunlardan biri de, Güvenlik Konseyi daimi üye sayısının arttırılması. Daimi üyelik hegemonyasını beş ülkenin elinden almak.

Daimi üyeler artarsa, Mısır kendini burada aday göstermek istiyor. ‘Dünyadaki İslam ülkelerinin Güvenlik Konseyi’ndeki daimi temsilcisi’ sıfatıyla!..

Bizim ılımlı İslamcı AKP Mısır’a çok içerliyor. Ne de olsa ılımlı İslam etiketini, durup dururken şimdi Mısır’a kaptırmanın ne alemi var!..

Yorumlar kapatıldı.