İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akdamar restorasyonuna Ermeni mimar

Van’da Akdamar Kilisesi’ni restore edecek firmanın sahibi Cahit Zeydanlı, restorasyonda çalışacak Ermeni mimarı belirlemek için Türkiye Ermenileri Patriği Mesrop 2 Mutafyan’la görüştü.

AA
Güncelleme: 14:01 ET 23 Haziran 2005 Perşembe

VAN – Zeydanlı, yaptığı açıklamada, restorasyon çalışmalarının ön hazırlığının 15 gün önce başladığını, 2 gün önce de çatılardaki tozların, duvarlardaki figürlerin temizliğinin bitme aşamasına geldiğini söyledi. Akdamar Kilisesi’nin hem Türk, hem de Ermeniler için önemli bir kilise olduğunu ifade eden Zeydanlı, restorasyon çalışmaları için arkeolog, sanat tarihçisi, inşaat mühendisleri ve konusunda uzmanlaşmış kişilerle görüştüğünü kaydetti.

Zeydanlı, restorasyon sırasında ve sonrasında gerek bilim çevrelerinden gerek de Ermenilerden tepki almamak için, Ermeni bir mimar çalıştırmaya karar verdiklerini bildirdi.

ERMENİ ASILLI TÜRK MİMAR ZAKARYA MİLDANOĞLU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un ve Van Valisi Niyazi Tanılır’ın da bu fikrini desteklediklerini söyleyen Zeydanlı, “Konusunda uzmanlaşmış Ermeni bir mimar tavsiye etmesi için Türkiye Ermenileri Patriği Mesrop 2 Mutafyan’la görüştüm. O da bana Ermeni asıllı Türk mimar olan Zakarya Mildanoğlu’nu tavsiye etti. Mimar, restorasyon boyunca bizimle çalışacak” dedi.

RESTORASYON SÜRESİ 1 YIL DA OLABİLİR, 2 YIL DA

Bazı bilim çevrelerinin ihale sözleşmesinde restorasyonun 6 ay süreceğine dair karara tepki gösterdiklerini anlatan Zeydanlı, ancak sözleşmede yer alan 6 aylık sürenin bağlayıcı olmadığını, bu sürenin uzayabileceğini bildirdi. Bazı insanların, (restorasyon 6 ay sürmez, bu süre uzatılmalı) dediklerini ifade eden Zeydanlı, “Biz de sürenin kısa olduğunun farkındayız. Kendimizi 6 aya göre ayarlamadık. Bu 1 yıl da olabilir, iki yıl da olabilir. Bizim amacımız kilisenin güzel ve aslına uygun bir şekilde restore edilmesidir. Restorasyon ne zaman biterse süre de o kadar olacaktır. Ancak, tahminimiz 2006 yılı sonu gibi restorasyonun bitmesidir” diye kaydetti.

MALZEME İÇİN RAYLI SİSTEM

Zeydanlı, adanın gölde bulunması nedeniyle restorasyon malzemelerinin teknelerle taşındığını belirtti. Ancak kıyıya getirilen malzemelerin restorasyon bölgesine taşınması için de kıyıdan başlayan ve restorasyon bölgesine kadar gelen küçük çaplı bir raylı sistem kurduklarını anlatan Zeydanlı, “Malzemeleri kıyıya getirdikten sonra raydaki vagona boşaltıyoruz. Sonra da kilise bölgesine getiriyoruz. Bu yöntem işimizi çok kolaylaştırıyor” dedi.

‘RESTORASYON BENİM EVLADIM VE NAMUSUM HALİNDE’

Restorasyonda şu an için 20 kişinin çalıştığını belirten Zeydanlı,”Ayrıca İtalya’dan bir bilimadamı restorasyon sırasında bize yardımcı olacak. Özel hidrolik kireç kullanacağız. Kilisedeki taşların analizi yurt dışında yapılıyor. Herkesin içi rahat olsun. Bu restorasyon benim evladım ve namusum haline geldi. İnsan namusuna ve evladına nasıl sahip çıkarsa ben bu kiliseye öyle sahip çıkacağım” diye konuştu.

YERLİ TURİSTLER ‘KAPATMA’YA TEPKİLİ

Zeydan, Kilise’nin ziyarete kapatılması konusunda da özellikle yerli turistlerden tepki aldıklarını, ancak Kilise içinde işçilerin çalışma yaptığını kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.