İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kiliseler için `bedava su´ yolu açılıyor

ANKA – ANKARA – Ankara 7. İdare Mahkemesi, cami, mescit ve Kuran kurslarına bedelsiz su verilirken, Protestan Kilisesi’nin bedelsiz su talebini reddetti. Danıştay ise, “Uygulama eşitliğe aykırı. Din ayrımı yapılamaz” diyerek kararı bozdu.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, aldığı kararla, cami, mescit, Kuran kursu gibi dini yerlerden su ücreti alınmamasını kararlaştırmıştı. Ancak kiliselere su faturası gönderilmeye devam edilmişti. Bir Protestan kilisesi, kendilerinin de ‘dini yer’ kapsamında olduğunu belirterek, mahkemeye başvurdu. Ankara 7. İdare Mahkemesi, ASKİ tarifeler yönetmeliğinde ‘bedelsiz su kullanımı hakkından yararlanacaklar’ arasında, cami, Kuran kursu ve mescit sayılırken, kilisenin sayılmadığını belirterek, davayı reddetti.

‘Eşitliğe aykırı’

Kilisenin başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Danıştay 8. Dairesi Protestan Kilisesi’ne su verilmemesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Kararda, “Belediye meclisi kararında sayılan ibadet ve dini eğitim yerleri dışında bir başka dine, inanca mensup ibadethanelerin sayılmamış olması kararın belirli bir din sakinlerinin ihtiyaçlarını tanzim ve tesviye ile mükellef olan belediyenin hizmet sunumunda dinsel farklılık gözetmesi düşünülemez” denildi. Danıştay, Protestan Kilisesi’nin bedelsiz su kullanımı hakkından yararlandırılması gerektiğini belirterek Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu. Dosyayı, yerel mahkemeye gönderdi.

Yorumlar kapatıldı.