İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB’den ‘Ermenistan’ uyarısı

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Birliğin 3 Ekim’de müzakerelerin başlaması yolunda Türkiye’ye verdiği sözü hatırlattı ancak Türkiye’de bazı yol kazalarının yaşandığına da dikkat çekti.

NTV-MSNBC
Güncelleme: 19:10 TSI 21 Haziran 2005 Salı

BRÜKSEL – Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, yılbaşından bu yana Türkiye’de bazı yol kazaları yaşandığını belirterek, ilk defa Türkiye-Ermenistan sınırının açılmamış olmasının altını çizdi.

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılması öngörülen Ermeni Konferansı’nın iptal edilmesi ve 8 Mart Kadınlar Günü eylemlerine polisin müdahalesini de bu kazalar arasında saydı.

Rehn’in özelllikle Ermeni sorununa ilişkin saydığı maddeler önem taşıyor. Çünkü AB Komisyonu daha önce Ermenistan-Türkiye sınırının açılması konusunda ısrarlı değildi. İlk defa bu konudaki rahatsızlık dile getirildi.

‘MÜZAKERELER 3 EKİM’DE BAŞLAYACAK’

Rehn, bununla birlikte Türkiye’yle müzakerelerin 3 Ekim’de başlayacağına dair devlet ve hükümet başkanlarının taahütlerini hatırlattı ve Brüksel zirvesinde de söz konusu sözün liderlere hatırlatıldığını söyledi.

Kıbrıs konusuna da değinen Rehn, 3 Ekim’den önce Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasını Rum Kesimini de içine alacak şekilde yeni üyelere genişleten ek protokolü imzalayacağını belirtti. Olli Rehn, Türkiye’yle müzakerelerin önceden planlandığı gibi 3 Ekim’de başlayacağını bir kez daha teyit etti.

’TÜRKİYE MÜZAKERE ÇERÇEVESİ HAZIRLANIYOR’

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise, Türkiye ile müzakereleri başlatmak için gerekli hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Barosso, Türkiye ile müzakerelerin genel çerçevesini hazırladıklarını, bütünleşmenin sağlanması konusunda kararı devlet başkanlarının vereceğini belirtti.

Jose Manuel Barosso, sorunun genişleme sürecinin ritmiyle ilgili olduğunu, bunun da komisyonun yetki alanında olmadığını dile getirdi.

‘BÜTÇE KRİZİ AŞILIR’

Barroso, Birliğe üye ülkelerin, Avrupa bütçesi konusunda İngiltere’nin dönem başkanlığı sırasında mutabakat sağlayabileceklerine inandıklarını da belirtti.

Barroso, bütçe konusunda ilk kez sorun yaşanmadığını hatırlatarak, sorunun İngiltere’nin dönem başkanlığında çözüleceğine ilişkin inancını dile getirdi.

Yorumlar kapatıldı.