İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KAYSERİ’YE İNANÇ ZİYARETİ

KAYSERİ’YE İNANÇ ZİYARETİ

Patrik II. Mesrob Hazretleri, 18 Haziran 2005 Cumartesi, saat 06:15 uçağıyla Kayseri’ye gitti. Yolculuk sırasında Patrik Hazretleri’ne Peder Drtad Uzunyan ve Rahip John Whooley refakat ettiler.

Kayseri Havaalanı VIP salonunda Kıd. Peder Müron Ayvazyan, Peder Kevork Çınaryan, Sahag Sargavak Bıçakçı ve Kayseri Kilisesi hayırseveri Zadik Toker Patrik Hazretleri’ni karşılamak üzere hazır bulunuyorlardı. Kısa bir dinlenmeden sonra Patrik Hazretleri ve beraberindekiler Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’ni ziyaret edierek dua ettiler ve Surp Krikor Lusavoriç’in ve aynı gün anılan Surp Dırtad’ın şefaatını dilediler.

Bu arada Rahip Yeğişe Uçkunyan’ın önderliğindeki ziyaretçi kafilesi öğle üzeri Kayseri’ye vardı. Ayrıca ayrı ayrı araçlarla Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi Asoğik Korosu, Adana’dan, Sivas’tan ve Samandağ’dan da ziyaretçiler kendi olanaklarıyla Kayseri’ye vardılar.

Saat 13.30’da Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde Kelam Töreni kutlandı. Ziyaretçiler daha sonra Erciyes Dağı’na çıktılar. Patrik Hazretleri ise Kayseri Şehir Mezarlığı’na giderek geçen yıl vefat eden Kayserili Müslüman dostları Hacı Muharrem ve Hacı Güngör Büyükmıhçı çiftinin kabrini ziyaret etti. Patrik Hazretleri çiftin hayırseverliklerini anarak ruhlarının huzuru için dua etti. Daha sonra Patrik Hazretleri Kayseri’nin İncesu ilçesinde Büyükmıhçı ailesine ait Taksan fabrikasını ziyaret etti. Burada Kayserili işadamı Ahmet Büyükmıhçı kendisine ait villanın bahçesinde Patrik Hazretleri’ni ve beraberindekileri Kayseri mutfağına has yemeklerle ağırladı.

Patrik Hazretleri ve beraberindekiler daha sonra Develi ilçesini (Everek), bugün camiye çevrilmiş olan Surp Toros Ermeni Kilisesi’ni, Ermeni mahallesini, Erciyes Dağı’nı ve Talas’ı ziyaret ederek konaklayacağı Hilton Oteli’ne vardılar.

Kayseri’de Surp Badarak

19 Haziran 2005 Pazar sabahı Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi’nde törenlere Patrik Hazretleri riyaset etti. Saat 09.00’da başlayan sabah dualarından sonra, saat 10.30’da Rahip Yeğişe Uçkunyan Surp Badarak sundu. Törenlerde Rahip John Whooley, Kıdemli Peder Müron, Peder Kevork ve Peder Dırtad da hazır bulundular.

Kutsal Sofra’ya Sahag Sargavak Bıçakçı, Levon Kuyumcuyan ve okuyucular hizmet ettiler. Surp Badarak ilahilerini Vahe Halaçyan yönetimindeki Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi Asoğik Korosu üyeleri seslendirdiler. Feriköy, Samatya, Sivas, Adana, Antakya ve Kanada’dan yüzü aşkın cemaat mensubu Surp Badarak’a katıldı. Patrik Hazretleri Rabbin Duası’ndan önce vaaz ederek Surp Krikor Lusavoriç ve Surp Dırdat’ın hayatlarının önemli hatlarını açıkladı. Vaazda Kral Dırtad’ın Surp Krikor’u yanına aldığını, O’nun hıristiyan olduğunun ortaya çıkmasıyla korkunç işkencelere uğrattığını ve Khor Virap diye bilinen bir yer altı zindanına attırdığını, Surp Hripsimyants rahibelerini de şehit ettikten sonra Kral Dırtad’ın ruhsal bunalıma girerek hastalandığını ve Surp Krikor’un duası ile şifa bulduğunu hatırlattı. Ruhani Önderimiz ayrıca Surp Krikor’un Kayseri’de takdis edilmesini, gördüğü rüyeti, Eçmiyadzin Kilisesi’nin inşasını ve Ermeniler’in hıristiyanlığa resmen dönüşünü ayrıntılı olarak anlattı. Törenlere katılan cemaati dini ve ahlaki değerlere sahip çıkmaya davet ederek, bu gibi inanç ziyaretlerinin ruhani hayat açısından önemini vurguladı ve Surp Krikor’un anısına saygı göstererek bu törenlere katılanları pederane dualarıyla takdis etti. Patrik Hazretleri ayrıca ülkenin ve dünyanın esenliği için dua çağrısında bulundu.

Surp Badarak’tan sonra, özellikle Başepiskopos Dırtad Balyan ve Kayserili ailelerin ölmüşlerinin ruhlarının huzuru için dualar edildi. Patrik Hazretleri daha sonra kilise avlusun çıkarak Kayserili işadamı Ahmet Büyükmıhçı tarafından bağışlanan yemeği takdis etti. Sevgi yemeğinden sonra ise Kayseri Ermeni Mezarlığı ziyaret edilerek Hokehankist duaları yapıldı.

Patrik Hazretleri saat 16.00’da beraberindekilerle Kayseri Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret ettikten sonra, Kayseri Belediyesi’nin Beştepe Parkı’ndaki tesislerinde dinlendi.

Kayseri Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nın şehir dışında bulunmaları nedeniyle bu kez resmi temaslarda bulunmayan Patrik Hazretleri saat 20:30 uçağıyla İstanbul’a döndü.

Yorumlar kapatıldı.