İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERMENİ, RUS, GÜRCÜ VE ABHAZ DEMİRYOLU UZMANLARI GALİ’DE TOPLANIYORLAR

Gürcistan yönetimi 15 Temmuzda Güney Kafkasya demiryolunun Abhazya sathında kalan kısmının onarım ve tekrar işletmeye açılabilmesi konusunu Moskova’yla müzakere etmeye hazır olduklarını açıklarlarken, ön hesaplar Gürcü Zukdid kentinden Abhazya’nın idari merkezi Suhumi’ye ulaşan hattın onarımı için 100 milyon dolardan fazla paraya ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

1992-93 Gürcü-Abhaz savaşı sonrası Abhazya’nın de facto bağımsızlığını kazanması sonrası demiryolunun sadece Soçi-Suhum kısmı kullanılmaktaydı. SSCD döneminde Güney kafkasya’yı Rusya’ya bağlayan bu demiryolu aracılığıyla Ermenistan da Rusya’ya bağlanmaktaydı. O yıllarda her yıl ortalama hesapla 15 milyon ton yük nakledilmekteydi.

Gürcistan başbakanı Zurab Noğaideli yeni Gürcistan yönetiminin demiryolunun tekrar işletmeye alınması konusuna daha yumuşak baktığını, demiryolunun açılmasıyla beraber bir dizi organizasyon sorunu olduğunu bunlar arasında gali bölgesi Gürcü sakinlerinin güvenliği meselesinin de yer aldığını ifade etti.

Tiflis yöentimi önceleri demiryolu hattının açılması için Gali bölgesindeki tüm mültecilerin geri dönmesi şartını getirirken bugün demiryolunun açılmasının sorunun çözülmesine destek olacağı kanısı hakim. Gürcü “Civil.ge” internet gazetesine açıklamalarda bulunan Gürcistan Demiryolları yöneticisi Davit Onobrişvili, demiryolunun açılmasının bölgede ekonomik hareketliliği artıracağı ve Abhazya sorununun çözümüne katkıda bulunacağını söylerken, bunun için 100 milyon dolar gerektiğini, Rusya ve Gürcistan dışında Ermenistan ve Azerbaycan’ın da onarım masraflarına katılması gerektiğini belirtti.

Ermenistan Demiryolları yöneticisi Ararat Hrimyan, Rusya ve gürcistan’ın resmi düzeyde anlaşması halinde Ermenistan’ın da kısmen finansal destek göstereceğini söyleyerek resmi Erivan’ın konuya sıcak baktığını ifade etmiştir.

Ermenistan’ı 15 yıldır ablukada tutan Azerbaycan ve 12 yıldır ablukada tutan Türkiye ise gelişmelerden pek de memnun değil.

16 Haziran’da Moskova’da yapılan Rus-Güğrcü müzakerelerinde belli görüş ayrılıkları olmakla beraber ilerleme kaydedildi. 1 Temmuzda Ermeni, Rus, Gürcü ve Abhaz demiryolu uzmanları Gali bölgesinde toplanarak demiryolunu yerinde inceliyecekler.

Tatul Hakobyan

Yorumlar kapatıldı.