İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HAÇLI İTTİFAKI

Avrupa’da siyasi ortaklık çatırdarken, ‘Hıristiyan Birliği’nin temeli atıldı. Patrik, Papa’ya ‘evet’ dedi.

TÜRKİYE ve Türkler’i sevmemesi ile tanınan yeni Papa 16’ncı Benedikt’in tahta çıkar çıkmaz Ortodokslar’a yaptığı birleşme çağrısına, Fener Rum Patriği Bartholomeos yeşil ışık yaktı.

Tüm dünyada kendini ‘ekümenik patrik’ diye tanıtma gayretindeki Bartholomeos, Papa 16’ncı Benedikt’in 29 Mayıs’ta yaptığı, “Katolik ve Ortodokslar arasında süren 1000 yıllık ayrılık bitmelidir. Birliği sağlamak Papa’nın görevidir” şeklindeki açıklamasını değerlendirerek, “Bu Tanrı’ya karşı bir ödevdir” dedi. Bu açıklamalar, Hıristiyanlar’ın AB’de siyasi birliğin artından dinde de birleşmeye giderek daha güçlü bir hale gelmelerinin yolu açılmış oldu.

Birleşme çabalarına sayıları 200 milyonu geçen Protestanlar’ın dahil edilmemesi ise merak konusu oldu.

Uzun bir yol

Dengeleri alt üst edebilecek birleşme çağrısına olumlu cevap veren Bartholomeos, birleşmenin yavaş ve acılı olabileceğini söyledi. Birleşmenin maliyeti ve alacağı zaman konusunda gerçekçi olunması gerektiğini belirten Bartholomeos, mezhep farklılıklarının ve geçmişte yapılan hataların incelenmesi gerekeceğini söyledi.

Katolik ve Ortodokslar 1052 yılında ayrılmış ve yeni Papa’nın açıklamasına kadar birleşme asla gündeme gelmemişti. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinin ardından, yok olmak üzere olan Fener Rum Patrikhanesi’nin başına, kendisine bağlı görevlileri getirerek Patrikhane’yi canlandırmış ve Katolikler’e karşı bir koz olarak kullanmak istemişti.

Patrikhane yetkilileri eski Başbakanlardan Şükrü Saracoğlu’nun zamanında, “Diyanet gibi sizi de finanse edelim” önerisini ise, “Paramız var” diyerek reddetmişti. Bu tepkinin ardında ise Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlanmama çabasının yer aldığı dile getirilmişti.

İki kilise arasındaki birleşmenin sağlanması için Fener Rum Patrikhanesi’ni Ekümenik olarak kabul eden Amerika’daki Yunanlı Ortodokslar olan Arhonlar’ın da devreye gireceği tahmin ediliyor. Yunan kiliseleri ve Arhonlar, Patrikhane’ye yaptıkları yüklü bağışlarla dikkat çekiyorlar. Patrikhane’nin yine destekler kapsamında Yunanistan’da üzüm bağları bulunuyor. Patrikhane Selanik yakınlarından bir alış veriş merkezi inşaa ederek yılda 1.8 milyon Euro gelir elde etmeyi planlıyor.

Amaç, İslam ve Rusya’yı engellemek

FENER Rum Patrikhanesi’ni Türkiye aleyhine çalışmakla suçlayarak bağımsız hareket etme kararı alan ve isminin başına Türk kelimesini getirmekten gocunmayan Türk Bağımsız Ortodoks Kilisesi Sorumlusu Sevgi Erenerol ise birleşme çağrılarını, “Beklenen gelişme” olarak değerlendirdi.

İki mezhep arasında kavganın, “Kimin dediği olacak” yüzünden uzun sürdüğünü belirten Erenerol, bütün planların arkasında Amerika’nın olduğunu söyledi. Dünya üzerinde bir milyar 200 milyon insanın Katolik, 350 milyon insanın ise Ortodoks olduğnu belirten Erenerol, “Katolikler Roma’daki Papa’yı, Ortodokslar ise Fener Rum Patriği’ni ekümenik olarak tanıyorlar. Amaç zaten Katolik olan Amerika’nın bir de Ortodokslar’ı yönlendirerek hem 200 milyon Ortodoks’un yaşadığı Rusya’yı hem de İslam’ın gelişmesini engellemek” dedi. Bu gelişme ile modern Haçlı Savaşları’nın yolunun açıldığını anlatan Erenerol, işin arkasında milyarlarca doları bulan bir bağış rantının da olduğuna dikkat çekti.

Yorumlar kapatıldı.