İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

The Times: Türkiye iddialarla yüzleşmezse AB hayal olur

İngiltere’nin ciddi gazetelerinden The Times’ın yazarı Ben Macintyre, Türkiye’nin AB’ye girmesi için Ermeni soykırımı iddialarıyla yüzleşmesi gerektiğini yazdı

19.06.2005

İngiltere’nin ciddi gazetelerinden The Times’ın yazarı Ben Macintyre, Türkiye’nin AB’ye girmesi için Ermeni soykırımı iddialarıyla yüzleşmesi gerektiğini yazdı. Makalesini, “Türkçe’de soykırım nasıl deniyor” başlığıyla kaleme alan Macintyre, şu ifadelere yer verdi:

Tartışılmayan konu: Tarihçiler modern zamanın muhasebecileri konumuna geldi. Özellikle son dönemde, en büyük anlaşmazlıkların çözülmesine onlar ön ayak oluyor. Elbette bu tarihi yüzleşme hiçbir ülke için kolay değil. Ancak süreç demokrasi için vazgeçilmez. Ne gariptir ki Türkiye’nin AB’ye girme hevesine rağmen uluslararası gündemde bir türlü tartışmaya açılmayan tek konu var: Türkiye ve Ermeni soykırımı iddiaları…

Türkler kabul etmiyor: Ermeniler, Türkler’in 1.5 milyon Ermeni’yi öldürdüğünü iddia ediyor. Türkler ise kabul etmiyor. Osmanlı Devleti’nde 1915’li yıllarda iç savaş olduğunu, çoğu Ermeni’nin hastalıktan öldüğünü, cinayetlerin ise gizli örgütler tarafından işlendiğini, devletin asla soykırıma yönelik bir emir vermediğini söylüyor.

Demokrasinin kanıtı: Aslında dünyada Fransa dahil 17 ülke Ermeni soykırımını parlamentolarında tanıdı. Yalnızca önemli bir ortaklarını kızdırmak istemeyen ABD ve İngiltere sessiz kalıyor. Ama AB’ye, yani geçmiş hatalardan ders alma prensibi üzerine kurulmuş bir birliğe üye olmak isteyen Türkiye, iddialarla yüzleşmezse bu amaca ulaşması çok zor. Türkiye’nin Ermeni soykırımı iddialarını olabildiğince geniş şekilde tartışmaya açması gerekiyor. Bu, ifade özgürlüğünün ve demokrasinin en büyük kanıtı olacaktır.

Konferans ertelendi: Başbakan Erdoğan, Türk arşivlerinin iki ülkenin uzmanları tarafından kurulacak bir komisyonda incelenmesini teklif etti. Ancak Boğaziçi Üniversitesi’nde hükümetin tepkisi nedeniyle iptal edilen Ermeni konferansının, daha da fazla uzmanın katılımıyla tekrarlanması çok daha anlamlı bir hareket olacaktır.

Yorumlar kapatıldı.