İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan, Batum’dan Karadeniz’e inebilir

Yalçın Bayer

SAKARYA Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi, Doç. Dr. Emin Gürses, Kafkasya bölgesinde bir süredir araştırmalar yapıyor. Gürses’e son gelişmeleri soruyoruz:

Bölgede ne var, ne yok?

– Amerika’nın ağırlığı gittikçe pekişiyor. Tiflis’in kuzeyinde, yarım saat uzaklıkta bir askeri üs kuruyorlar; üssün İncirlik’ten daha donanımlı olduğu söyleniyor.

Ermenistan…

– Ermenistan’ın nüfusu 2 milyonun altına düşmesine rağmen son zamanlarda bölgede büyük bir hareketlilik dikkat çekiyor. Ermenistan, ABD’nin tam kontrolüne girmiş durumda. Amerika’daki Ermeniler yatırım yapmaya başlamış, bu nedenle istihdam artışı olmuş… Amerikalılar, başkent Erivan Havaalanı üzerinde, İstanbul’daki konsolosluktan daha büyük bir elçilik binası yapmışlar. Ayrıca askeri bir üssün altyapısı hazırlanmaya başlamış. Bu şekilde Körfez’den olduğu gibi Kuzey’den de İran’ı kontrol altına alma operasyonu tamamlanmış oluyor. Bu gelişmeler karşısında Ermenistan ilerde Türkiye’yi artık bir güç olarak görmeyebilir.

Doç. Gürses, Ermenistan’da Türkiye’ye yönelik Türk düşmanlığına dikkat çekiyor ‘Ancak’ diyerek anlatıyor:

‘Ermeni bir turizmciyle görüşürken bana her yıl 1000’e yakın Ermeni’yi Antalya’ya gönderdiğini, bunların ülkelerine döndükleri zaman ‘Türklerin iyi insanlar olduklarını, düşmanca hiçbir tavır görmediklerini’ söylediklerini anlattı. Ama Türkiye’yi tanımayan ve bilmeyenler arasında Türkiye’ye yönelik önyargı sürüyor.’

Azerbaycan’ın Ermenistan’la ilişkileri…

– Önce şunu belirtmek isterim. Gürcistan-Türkiye arasındaki Cevakhati denilen bölgede Ermeni nüfus daha ağırlıklı… Ermenistan, Gürcistan yönetiminden bölgenin ‘otonomi’ olmasını istiyor. Eğer bu bölgeye ‘otonomi’ verilirse, ki bu bölge Karadeniz’e açılan Acaristan’la sınırdaş, böylece Ermenistan, Acaristan’ın deniz kıyısındaki başkenti Batum’dan denize açılma olanağı sağlayabilir… Rusların çekilmesinden sonra Batum kenti, Amerika’nın kontrolü altında olduğundan bu ihtimal hiç uzak sayılmamalı…

Doç. Gürses, ‘Azerbaycan lideri İlham Aliyev’in durumunun dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Dış güçler, Türkiye’nin ağırlığından ötürü rahatsızlık duyuyor. Özellikle de İngilizler tarafından… Çünkü İngilizlerin büyük petrol yatırımları var Bakü’de… Bu arada Türkiye’ye gelen George Soros’un, Azerbaycan muhalefet lideri İsa Kamberov’la İstanbul’da görüşmesi, Bakü’de iktidar çevrelerince epeyce rahatsızlık yaratmış durumda.

Amerika; Bulgaristan ve Romanya’dan sonra doğudaki komşularımıza da yerleşiyor.

Türkiye yavaş yavaş kuşaklanıyor.’ diyor.

(Kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.