İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni arşivlerini araştıran ilk Türk Erivan’da tutuklandı

Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVAé

ERMENİSTAN ulusal arşivlerinde araştırma yapmasına izin verilen ilk Türk olan Yektan Türkyılmaz, başkent Erivan havaalanından Türkiye’ye antika kitap kaçırmaya teşebbüs ettiği iddiasıyla dün gece tutuklandı.

17. ve 20. yüzyıl arasında yazılmış bazı tarih, tıp ve din bilim kitaplarını, Erivan-İstanbul uçuşunda gizlice Türkiye’ye kaçırmak istediği iddia edilen Türkyılmaz’ı, Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi’nin sorgulayacak olması, olayın çok ciddiye alındığını gösteriyor. Kitaplar arasında, 20. yüzyılın başında yazılmış ‘Ermeni Siyasi Partileri Tarihçesi’ de bulunuyor.

GİZLİ SERVİS SORGULADI

Özel izin olmadan, 50 yıldan eski kitapların ülke dışına çıkarılmasının yasak olduğu Ermenistan’da görülecek davada, ABD’deki Duke Üniversitesi’nde görev yapan 33 yaşındaki Türkyılmaz’ın 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği bildirildi. Türkyılmaz, dün gece boyunca Ermeni gizli servisi tarafından sorgulandı.

Sözde soykırım iddiaları konusunda ‘ortak komisyon’ kurulması önerisini reddeden ve ulusal arşivlerini halka açmayan Erivan, 1915 tehciriyle başlayan dönemde yaşanan olayların Ermeni tarihçilerce alınmış kayıtları, ancak çok az sayıda araştırmacının kısmen görmesine izin veriyor. İçeriği sır gibi saklanan bu belgelerin, sadece tarihi değerleri açısından değil, siyasal platformdaki sözde soykırım tartışmalarını etkileyecek veriler içermesinden dolayı gizli tutulduğu yorumları yapılıyor.

Yorumlar kapatıldı.