İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: Berlin ‘sözde soykırım’ı dolaylı olarak onayladı

Alman Federal Meclisi, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili önergeyi kabul etti. Almanya’daki Birlik partileri (CDU/CSU) tarafından gündeme getirilen ve tüm partilerin uzlaşmaya vararak hazırladığı önerge, tartışma yapılmadan oybirliğiyle kabul edildi.

“Ermenilerin 1915 yılındaki tehciri ve katliamının hatırlanması ve anılması – Almanya, Türklerle Ermenilerin barışmasına katkı sağlamalı’’ başlığını taşıyan önergede “Federal Meclis’in, Ermeni kurbanlar önünde saygıyla eğildiği ve olaylarda Alman devletinin sorumluluğunun bulunmasından dolayı da derin üzüntü duyduğu’’ ifade ediliyor. Olayların doğrudan ‘soykırım’ olarak nitelendirilmediği önergede, “çok sayıda bağımsız tarihçi, meclis ve uluslararası örgütlerin, öldürülen yaklaşık bir milyon Ermeni’yle ilgili olayları ‘soykırım’ olarak nitelendirdikleri” belirtiliyor. Önergede, TBMM’nin “Ermeni kökenli Türk vatandaşlarını” bu konuda görüşmeye davet ettiği, Viyana’da Türk-Ermeni kadın diyaloğu başlatıldığı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Türk ve Ermeni tarihçilerden oluşan bir komisyon kurulmasını önerdiği hatırlatılıyor.

Öte yandan Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi Federal Meclis Dış Politika Sözcüsü Friedbert Pflüger, Müslüman toplumların tarihinde Yahudi soykırımı veya SSCB’deki gibi sistematik katliamların yapılmadığını söyledi. Pflüger, Batı’nın bilim ve kültürde çok şey borçlu olduğunu söylediği İslam dünyasına karşı insan hakları öğreticisi gibi bir tutum takınmaya hakkının olmadığını belirtti.

Türkiye, Almanya’nın sözde Ermeni soykırımının anılmasını öngören önergeyi kabul etmesine sert tepki gösterdi. Başbakan Erdoğan da Lübnan dönüşü yaptığı açıklamada, “Almanya Parlamentosu’nun bu konuyu tartışmadan, basit lobilere kurban etmesini, siyaseten çok yanlış ve çirkin buluyorum. Fakat tarih ve gelecek onları mahcup edecektir.” dedi. Kararı kınayan Dışişleri Bakanlığı, “Böyle hassas bir konunun iç politikanın küçük hesaplarına alet edilmesi, sorumsuzluk ve dar görüşlülüğün bir kanıtıdır.” açıklamasında bulundu.

Yorumlar kapatıldı.