İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ZAMAN: Almanya, ‘sözde soykırım’ı onaylıyor

Almanya’da anamuhalefetteki Hıristiyan birlik partileri (CDU/CSU) tarafından gündeme getirilen, sözde Ermeni soykırımıyla ilgili önergenin bugün Federal Meclis’te tartışılmadan “tüm partiler tarafından” onaylanması bekleniyor.

Zaman’ın ele geçirdiği taslak, Osmanlı döneminde gerçekleşen olayları ‘soykırım’ diye nitelendirmiyor; ancak “birçok bağımsız tarihçi, parlamento ve uluslararası örgütlerin, Ermenilerin tehciri ve öldürülmesiyle ilgili olayları ‘soykırım’ diye nitelendirdiği” vurgulanıyor. Die Welt gazetesi, tasarının son halinin “tartışmasız kabulü” için meclisteki bütün partilerin uzlaştığını yazdı. Önerge, bir ana metin ve bir de asıl metnin gerekçelendirildiği iki bölümden oluşuyor. Ana metinde, Ermeni tehcir olayından soykırım olarak söz edilmezken gerekçe bölümünde “Pek çok bağımsız tarihçi, parlamento ve uluslararası örgüt, Ermenilerin zorla göç ettirilmesi ve yok edilmesini, soykırım olarak tanımlıyor.” ifadelerine yer veriliyor.

Metinde Türk-Ermeni ilişkilerinin gelişmesi için sınırın açılması ve diplomatik ilişki kurulmasının olumlu katkı sağlayabileceği vurgulanıyor. Meclisin “acı çeken Ermeni halkının kurbanları önünde saygı ile eğildiği” belirtilen taslakta “Anadolu’daki Ermenilerin neredeyse tamamının yok olmasına neden olan bu eylem yargılanıyor.” cümlesi de dikkat çekiyor. Zaman’a konuşan diplomatik kaynaklar, bu yönde bir kararın ikili ilişkilere vereceği zararın Almanya tarafına en üst düzeyde iletildiğini belirtiyor. Üst düzey bir diplomatik kaynak, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in ziyaretinde Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül tarafından iletilen rahatsızlığın Almanya’daki büyükelçimiz tarafından da yinelendiği belirtildi. İç siyasi dengeler dolayısıyla Türkiye hakkında birtakım yanlı tutumlar takınıldığını düşünen Ankara, tasarıda değişiklik yapılmasını bekliyor.

Yorumlar kapatıldı.