İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni lobisi boş durmuyor

Ermeni lobisinin hazırladığı ‘yeni soykırım tasarısı’ bu ay ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’ne sunuluyor. Bush yönetiminin tepki gösterdiği tasarı için ermeniler yeni bir adım atıyor.

WASHINGTON-Ermeni lobisinin hazırladığı ‘yeni soykırım tasarısı’ bu ay ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’ne sunuluyor. Başkan George Bush yönetimi ise Ermeni iddiaları tasarısının Kongre’nin herhangi bir kanadında kabul edilmesine karşı çıkıyor. Bush, ‘soykırım’ günü ilan edilen 24 nisanda ‘soykırım’ ifadesini kullanmayarak Ermeni dünyasını hayalkırıklığına uğratmıştı. Ermeni lobisinin hazırladığı ‘yeni soykırım tasarısı’ bu ay ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’ne sunuluyor. ABD Kongresi’ndeki Ermeni lobisinin önemli isimlerinden Demokrat Partili California Milletvekili Adam Schiff, yeni tasarıyı iki hafta içinde Temsilciler Meclisi’ne sunacağını duyurdu. Lobi, Ermeni iddialarının kabul edilmesini öngören tasarının Temsilciler Meclisi’nde, meclisin kapanacağı ağustos ayına kadar kabul edilmesi için bastırıyor.

Tasarı alt komiteye sunulabilir

Gözlemciler, normalde tasarının sunulmasının ardından önce Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi’ne bağlı alt komitelerden birinde ele alınabileceğini belirtti. Olasi iki alt komiteden Avrupa alt komitesinin başkanlığını, iktidardaki Cumhuriyetçi Parti’nin Milletvekili Elton Gallegly, İnsan Hakları alt komitesinin başkanlığını da yine Cumhuriyetçi Partili Milletvekili Christopher Smith yapıyor. Gözlemcilere göre tasarının, bu iki alt komiteden birinde görüşülerek oylanması durumunda geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Tasarının, bu iki alt komiteden birine temmuz ayında gelebileceği belirtiliyor. Tasarının, daha sonra Dış İlişkiler Komitesi’nin gündemine alınıp alınmayacağı ve alınırsa bunun, Kongre’nin tatile gireceği ağustos başından önce olup olmayacağı ise bilinmiyor. Ancak Ermeni yanlısı milletvekili Schiff, Ermeni iddiaları tasarısının Uluslararası İlişkiler Komitesi’nde görüşüleceği yönünde komite başkanı Cumhuriyetçi Henry Hyde’dan söz aldığını ileri sürdü.

Bush yönetimi tepkili

Başkan George W. Bush yönetimi ise tasarının kabul edilmesine kesinlikle karşı çıkıyor. Bu çerçevede tasarı, Uluslararası İlişkiler Komitesi’nden geçse bile, Bush’un yakın çalışma arkadaşı Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert’ın, tasarıyı genel kurul gündemine götürmemeye kararlı olduğu belirtiliyor.

Ermeni girişimine engelleme

Bu arada Ermeni lobisinin geçtiğimiz hafta yaptığı bir girişimin Türkiye’nin çabasıyla engellendiği ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi’nde Dış İlişkiler Yetki Tasarısı görüşülürken, buna iki madde ekletmeye çalıştığı belirtildi. Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nin çabası ve Bush yönetiminin harekete geçmesiyle tasarıya eklenmesi engellenen bu iki madde ise şöyle: Ermeni iddiaları tanınsın Türkiye-Ermenistan sınırı açılsın Dış İlişkiler Yetki Tasarısı, bu iki madde olmadan komiteden geçti.

Bush 24 nisanda ‘soykırım’ demedi

ABD Başkanı George Bush, Ermeniler için anma günü ilan edilen 24 nisanda, 1915 olayları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, ‘soykırım’ kelimesini kullanmamıştı. Bush, “Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde, ‘bir buçuk milyon Ermeni’nin tehcirini ve toplu halde öldürülmesini’ anıyoruz” ifadelerine yer vermişti. ABD Başkanı açıklamasında, ”Ermeni Anma Günü’nde, Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde bir buçuk milyon kadar sürgüne zorlanan, kitle halinde öldürülen Ermenileri hatırlıyoruz. Bu korkunç olayı, pek çok Ermeni (büyük felaket) olarak anıyor. Bu korkunç can kaybı dolayısıyla en derin taziyelerimi iletmede Amerikalılar ve bütün dünyadaki Ermenilere katılıyorum” demişti. ABD Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Bush’un 24 nisan açıklamasında bu yıl da ‘soykırım’ sözünü kullanmamasını, ”sözünü tutmamak” olarak değerlendirmiş ve ABD’deki Ermeniler’den, Beyaz Saray’a Bush’u kınayan mektup ve fakslar göndermelerini istemişti.

Ermeni Ödülü yok

The Washington Post gazetesi, 9 haziran sayısında Ermeni iddialarını tanıyan ABD’nin Erivan Büyükelçisi John Evans’a ABD Dış Hizmetler Derneği’nin vereceği ödülün, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın müdahalesiyle geri çekildiğini yazmıştı. Gazetenin haberine göre, derneğin seçici komitesi, ‘Christian A. Herter Ödülü’ olarak bilinen ödülün ABD’nin Erivan Büyükelçisi John Evans’a yapıcı muhalefeti dolayısıyla verilmesinden vazgeçti ve bu kategoride ödül verilmemesini kararlaştırdı. Gazete, ödülün geri çekilme zamanının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretine denk gelmesinin merak uyandırdığını da yazmıştı. Derneğin başkanı John Limbert, gazeteye yaptığı açıklamada, bu ödülün daha önce hiç geri çekilmediğini söylemişti. Gazeteye göre ödül, yaratıcı düşünce ve entelektüel cesaret çerçevesinde veriliyor ve ödül törenine genellikle ABD dışişleri bakanı da katılıyor.

Belçika reddetti

Belçika Senatosu Adalet Komisyonu, 7 haziranda Ermeni iddialarını yasallaştırmaya yönelik yasa tasarılarının tamamını reddetmişti. Yasa tasarısı, Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlerin sekiz gün ile bir yıl hapse veya para cezasına çarptırılmalarını öngörüyordu. Yasa tasarılarının tamamını reddedilmesiyle, konuya ilişkin yasanın eski halinde kalması sağlanmış oldu. Buna göre, konuya ilişkin yasanın sadece uluslararası kurumlarda tanınmış ‘soykırım’ların dikkate alınması da kararlaştırılmış oldu.

Yorumlar kapatıldı.