İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni belgeselini Time farketmediyse ben ne yapayım!

AP Raportörü Eurlings’in “ATO’nun Ermeni DVD’si tepki çekti” demesi üzerine Sinan Aygün AP’ye 250 adet DVD daha göndererek “Belgeselde tarihi gerçekler var. Bunu Avrupalı aydınlar da görmeli” dedi

15.06.2005

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Camiel Eurlings, önceki gün Vatan’a yaptığı açıklamada Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Time dergisinin içinde dağıttığı 600 bin adet DVD’nin Avrupa’da sorun çıkardığından söz etmişti. Eurlings’e göre, Ermeniler’i Naziler’e benzetmekle ATO, Türkiye’yi Avrupa’da zor durumda bırakıyordu. Bu eleştirileri ATO Başkanı Sinan Aygün ile konuştuk. Aygün, Eurlings’in Vatan’a yaptığı açıklamalar üzerine Avrupa Parlamentosu’na 250 DVD’yi hemen kargo ile gönderdiğini belirterek sorularımıza şu yanıtları verdi:

* Belgeselde “Ermeniler Naziler’in ortağıdır” şeklinde ifadeler var…

Öyle mi? Şimdi öğrendim sizden. Daha doğrusu görmüştüm de unutmuşum. Ben de bunu artık televizyon programlarında kullanayım tez olarak.

* Eurlings bu ifadelerin Türkiye-AB ilişkilerine zarar verdiğini söyledi. Ne düşünüyorsunuz?

AB bize “Sizde ifade özgürlüğü yok, Güneydoğu’da konuşma özgürlüğünü kısıtlıyorsunuz”diyor, öbür yandan neden bizim görüşlerimizi ifade etmemize karşı çıkıyor? AB’nin özgürlük anlayışı bu mu? Sizin haberinizden sonra 250 tane DVD’yi Avrupa Parlamentosu’na gönderdim. Avrupa Parlamentosu’nda Ermeni-Türk ilişkileri paneli varmış. Sarı Gelin belgeseli bu panele yetişecek.

Genelkurmay da onayladı

* Belgeseli yapmaya ne zaman karar verdiniz?

Bu 10 aylık bir proje. ATO olarak biz yapmadık. Bu belgesel TRT tarafından yapılmıştı. Onu aldık.

* Time bu DVD’yi dağıtmayı nasıl kabul etti?

Onu Time’a sorun. Ama bu DVD’nin kabında Ermeni Soykırımı konusu olduğuna dair hiçbir işaret yok. Kapakta Mevlana, Truva Atı ve Kapadokya’nın resimleri var. Time, Sarı Gelin’in farkında mı ve farkında olsaydı dağıtır mıydı, bunu bilmiyorum.

* Belgeseli siz hazırlasaydınız Ermeniler Nazilerin ortağı türü ifadeleri kullanır mıydınız?

Belgesel Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay’dan görüş alınarak hazırlandı. İçeriğine sahip çıkıyorum. Ermeniler’e söylüyorum; Türkler’in Ermeniler’i öldürdüğü toplu mezar varsa göstersinler.

Türkiye DVD’si neden AB’yi rahatsız etti?

ATO Başkanı Sinan Aygün, “ATO tarafından dağıtılan Türkiye DVD’sinden AB rahatsız oldu” açıklaması yapan AP Türkiye Raportörü Camiel Eurlings’e mektup gönderdi. Mektubunda şu ifadeler yer aldı:

Sizin AP Türkiye Raportörü olarak önyargınızı gördükten sonra, bu projenin ne kadar isabetli olduğunu anladım. Tepkinizin bundan sonra yapılacak projelerin önüne geçme niyeti taşıdığı izlenimi ediniyorum.

Tarihçiler söylüyor

DVD’de Ermenilerin yaptığı propagandaların Naziler’in propagandasına benzetilmesinden de rahatsız olduğunuz anlaşılıyor. Oysa, bu ifadeleri biz değil, tarihçiler söylüyor. Anlayamadığım noktaları ise size sormak istiyorum; AB tarafımızdan dağıtılan bu DVD’den neden rahatsız oldu? AB, Türkiye-Ermeni ilişkilerinin gerçek yüzünün anlatılmasından neden ürküyor? Ermeni diasporasının propagandasına karşılık verilmesi AB’de neden telaş uyandırdı? Ermeni sorunu, Türkiye’nin üyeliği ile neden ilişkilendiriliyor? İngilizler’in propaganda amaçlı yaptırdığı, Türkler’in soykırım yaptığını ileri süren “Mavi Kitap”a neden tepki gösterilmedi? Elbette, siyasi fikrinizin değişmesini beklemiyorum. Ancak, Avrupa’da Türk-Ermeni ilişkilerinin gerçek yüzünü görmek isteyen aydınlar var.

Haber: Safile USUL

Yorumlar kapatıldı.