İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sözde soykırımın ateşli savunucusu Manoyan’dan Türkiye’ye diyalog çağrısı

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da temaslarını sürdüren AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez dün sürpriz bir şekilde ‘soykırım’ iddialarının en ateşli savunucularından olan Taşnak Partisi’nin ikinci ismi Giro Manoyan ile görüştü.

Çömez ve Manoyan görüşmenin ardından düzenledikleri basın toplantısında iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. “Diyalog muhakkak gerekli.” diyen Giro Manoyan, “Ancak diyalog kurmak bütün problemlerin çözüldüğü anlamına gelmiyor. Her iki tarafın da görüşlerini samimi bir şekilde ifade etmesi gerekiyor. Bu anlamda medyaya da çok büyük iş düşüyor.” dedi. Türkiye’den bir siyasetçi ile ilk kez bir araya geldiğini ifade eden Manoyan, “Biz duruşumuzu ilettik. Görüşmeler ümidimiz oldu, halklarımız barış içinde birlikte yaşayabilirler.” şeklinde konuştu. Çömez de Manoyan’la karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, “Görüşme, niyetlerimizi ve düşüncelerimizi paylaşmak için yapıldı. Ermenistan’ın gösterdiği konukseverliğe teşekkür ederim. Aynı coğrafyayı paylaşan bizler, anlayış içinde adım atabiliriz. Sesimizi yükseltmeden sıcak diyaloglarla iletişim kanallarını açabiliriz. Diyalog şarttır.” dedi.

Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan Horvirat Manastırı’nı ziyaret eden Çömez, burada çocuklardan satın aldığı bir güvercini azat ederek, “Bu barış güverciniydi.” dedi. Manastır gezisinde bir Ermeni televizyonunda söyleşiye katılan Çömez, “Soykırım anıtını neden ziyaret etmediniz?” sorusuna karşılık, programında bulunmadığı karşılığını verdi. Çömez, “Bir dahaki sefere gelişinizde ziyaret edecek misiniz?” şeklindeki bir soruya da ‘’Varsayımlarla konuşmayalım.’’ cevabını verdi.

Turhan Çömez, Fransa’nın Ermenistan Büyükelçisi Henry Cury ile de bir araya geldi. Görüşme sırasında Cury’nin Türk vekile Erivan’da bulunan bir Fransız okulundaki Ermeni öğrencilerle Türkiye’de Fransızca eğitim yapan öğrencilerin bir süreliğine değişim yapılması önerisinde bulunduğu öğrenildi.

‘Sigarayı bırak’ tavsiyesi

Turhan Çömez, Erivan temaslarının son günündeki görüşme sırasında sık sık sigara içtiğini gözlemlediği Giro Manoyan’a “Sigarayı ne zaman bırakıyorsun? Türk-Ermeni ilişkilerine ayırdığın vakitten daha çok sigaraya vakit ayırıyorsun.” şeklinde espri yaptı. Manoyan, “Zayıflamak için sigara içiyorum.” cevabını verince Çömez ise bir doktor olarak kimsenin sigara içmesini tavsiye etmediğini söyledi.

13.06.2005

Fatih Uğur – Tuncay Kayaoğlu

Erivan

Yorumlar kapatıldı.