İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bern’den Erivan’a soykırım çelişkisi

Şaban SEVİNÇ – ERİVAN

Prof. Halaçoğlu, ‘Soykırım yoktur’ dedi, İsviçre’de tutuklanma tehlikesiyle karşılaştı. AKP Milletvekili Çömez, Ermenistan’da benzer şeyler söyledi, hiçbir tepkiyle karşılaşmadı.

TÜRK Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu ‘soykırım yoktur’ dediği için İsviçre’de ‘tutuklanma tehdidi’yle karşı karşıya kalırken, Ermenistan’a giden AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Ermeni milletvekili ve yetkililerinin karşısında aynı iddiaları yinelemesine karşın, herhangi bir tepkiyle karşılaşmadı. Başkent Erivan’da, Ermenistan Meclis Başkanı Artur Bağdasaryan’ın onuruna verdiği ancak Bağdasaryan’ın bulunmadığı yemeğe katılan Ermeni Milletvekili Samuel Balasanyan, Dış İşleri Dairesi Başkanı Büyükelçi Edvard Khdjayan ve Meclis Başkanı Danışmanı Tigran Yeganyan ile Ermeni ‘soykırım’ iddialarını tartışan Çömez, tarihi gerçekleri ortaya koyarak, soykırım iddialarının asılsız olduğunu vurguladı.

TÜRKLER KATLEDİLDİ

BM Soykırım Sözleşmesi’ni hatırlatan Çömez, soykırımın etnik veya dini bir grubu yok etmek maksadıyla bir toplu katliam olması gerektiğine dikkat çekerek, ‘Oysa Tehcir Kanunu yayınlandığı tarihte Osmanlı’nın durumu ortada. 3 cephede savaşan ve emperyalistler tarafından parçalanmak istenen Osmanlı, bir de kendi Ermeni vatandaşları tarafından başlatılan isyana maruz kalmıştır’ dedi. Ermenilerin isyanında çok sayıda Müslüman Türk’ün katledildiğini anlatan Çömez, ‘Oluşturulan Ermeni çeteleri ve teşekkülleri tren yollarını sabote etmiş, telgraf tellerini tahrip etmişlerdir’ diye konuştu.

SOYKIRIM DENİLEMEZ

Çömez, şöyle devam etti: ‘Bu koşullarda ülke bütünlüğünü korumak için bu zor karar alınmıştır. 15 gün müddet tanınmış. İzmir, İstanbul gibi yerlerdeki Ermeni vatandaşlarımız göçe tabi tutulmamış, Katolikler ile devlet görevinde bulunanlar da yine göçe zorlanmamıştır. Dolayısıyla siyasi teşekküller için bu karar BM’nin 1948 Sözleşmesi’ne göre soykırım kapsamı içinde değildir. Osmanlı’nın öldürme kastının olmadığı göç edenlere o günün koşulları altında güvenlikleri için azami tedbir aldığı belgelerle kanıtlanmaktadır. Bu pencereden bakıldığında yaşananlara soykırım denmesi mümkün değildir.’

ABD’DEN JAPON ÖRNEĞİ

Tehcir ile ilgili olarak ABD’nin, 2. Dünya Savaşı’nda Pearl Harbour baskınından birkaç ay sonra, kendi vatandaşı Japon asıllı 120 bin kişiyi zorunlu göçe tabi tuttuğunu anlatan Çömez, ‘Bu zorunlu göçe uymak istemeyen ve ABD mahkemelerine müracaat eden Japon asıllı bir ABD vatandaşına mahkemenin verdiği cevap çok çarpıcıdır. Mahkeme (ulusun birliği, bütünlüğü ve güvenliği tehdit altında olursa devlet şüphe duyduğu vatandaşlarına bu yaptırımı uygular) demiştir. Dolayısıyla Türkiye tezlerinde tarihi ve hukuki olarak haklıdır’ dedi.

Karabağ Ermenisi’ni ameliyat etti

AKP Balıkesir Milletvekili Dr. Turhan Çömez, dün Erivan’da bir Ermeni kadının ameliyatına girdi. Ermeni Kilisesi Başpatrikliğinin Aziz Nerses Hastanesi’ne giden Çömez, hastane müdürü Sevak Avakyan’ın isteği üzerine Karabağ Ermenisi 75 yaşındaki Seda Stepanyan’ın börek taşı kırma operasyonunu yönetti. Stepanyan, Çömez’i görünce önce, kendi Ermeni doktorunu istedi. Ancak Çömez’in, ‘Ben Türk milletvekiliyim. Doktorum, ameliyatını yapacağım’ sözleri üzerine ‘Peki o zaman’ diyerek, operasyona izin verdi.

Yorumlar kapatıldı.