İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Basınla Ermeni pürüzü

Erdoğan, New York Times’ı ziyaretinde Türk derneklerinin Ermeni iddialarına karşı vermek istediği ilanın reddedilmesini ‘artniyetlilik’ diye niteleyip gazeteye taraflılık eleştirisi yöneltti

AA – NEW YORK – Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD ziyaretinin son durağı olan New York’ta önceki gün New York Times (NYT) Gazetesi Editörler Kurulu ile bir araya geldi. Erdoğan, gazetenin bir süre önce 36 Türk sivil toplum örgütünün, Ermeni soykırımı iddialarına karşı çıkan ilanını yayımlamamasını ‘art niyetlilik’ olarak nitelendirdi. Editörler ise, İstanbul’daki Ermeni konferansının Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in vatan hainliği suçlamaları üzerine ertelenmesini eleştirdi. Başbakan, bu açıklamanın Çiçek’in şahsi görüşü olduğunu söyleyerek “Toplantıya engel olmadığını, bu görüşleri paylaşmasam da düşünce özgürlüğü açısından bu toplantının olmasını sonuna dek desteklediğimi söyledim” karşılığını verdi.

Başbakan, daha sonra da NYT ilan bölümünün Türk derneklerine gönderdiği “Ermeni soykırımına inanıyoruz. O nedenle, ilanı yayımlamamayı doğru buluyoruz” yazısıyla yayımlamayı reddettiği ilanı gündeme getirdi. İlan metni ile gazetenin ret yazısını göstererek çelişkilere dikkat çeken Erdoğan, “Türkiye arşivlerini açtı. NYT yetkilileri dahil herkes inceleyebilir. Hal böyleyken NYT’nin Ermeni soykırımını kabul edip ilanı reddetmesi art niyetli yaklaşımdır” dedi.

‘Açıklamanız yayımlanacak’

Başbakan, gazetenin ret yazısında Ermeni soykırımı iddiasının Yahudi soykırımı ile ‘eşdeğer’ tutulmasına tepki göstererek editörlere çağrı yaptı. Erdoğan’ı dinlemekle yetinen editörler, ilanla birlikte ret yazısını da bir kez daha inceleyerek sonucu kendilerine bildireceklerini ve bu görüşmedeki konuya dair açıklamalarına gazetede yer vereceklerini belirtti. Erdoğan çıkışta “Görevimiz anlatmak, takdir onlara kalmış” dedi.

Kürsüye Kissinger çağırdı

New York Times’ı ziyaretinin ardından Türkevi’ndeki resepsiyona katılan Başbakan, “Artık, başı öne eğik Türkiye yok, başı dik Türkiye var” mesajı verdi. Kendisiyle el sıkışmak için yarışanlarla şakalaşan Erdoğan, bir Türk iç borcun kapanması için para vermeye hazır olduğunu söyleyince Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e dönüp “Bak bizi kurtaracak” esprisini yaptı. Erdoğan’ın son durağı, Atlantic Records’un sahibi ünlü işadamı Ahmet Ertegün’ün evindeki akşam yemeğiydi. Davete BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve eşi, eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, senatör Chuck Schummer, Charles Ross, CBS’in ’60 Dakika’ programının yapımcısı Ed Bradley ve Dr. Mehmet Öz gibi ünlü simalar katıldı.

Yemekte bir konuşma yapan Kissinger’in kürsüye davet ettiği Erdoğan, Ertegün’ün Türkiye’ye katkılarının unutulmayacak nitelikte olduğunu belirtirken, Annan için “Dünyanın birçok sorununu çözebilecek kapasite ve birikime sahip bir isim” dedi.

Yorumlar kapatıldı.