İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azeri-Ermeni gazeteciler Boğaz’daki yatta buluştu

Sefa KAPLAN

Azerbaycan ve Ermenistan’dan bir grup gazeteci, Bebek’te demirli bir yatta buluşarak iki ülkenin gazetecilerinin önyargılarını tartıştılar.

9 yıldır her yıl buluşan gazeteciler, bu buluşmanın amacını Hürriyet’e anlattılar.

AZERBAYCAN ile Ermenistan arasındaki siyasi sorunlar sürmekle birlikte, iki ülkenin gazetecileri dokuz yıldır bir araya gelerek, ilişkilerde basının takındığı olumsuz tutumu ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Zaman zaman bölge ülkelerinden başka gazetecilerin de katıldığı toplantıların amacı, medyanın iki ülke ilişkilerine dair haberleri verirken günlük politikadan bağımsız bir tavır izlemesini sağlamak. Azerbaycan Gazeteciler Birliği Başkanı Arif Aliyev, sorunların derinleşmesinde basının olumsuz rolünün büyük etkisi olduğunu belirterek, ‘Gazeteciler yaptıkları haberlere kendi bakış açılarını yansıtıyorlar ve bu nedenle yanlış bilgi veriyorlar. Bu durum ise kamuoyunun zihninde öteki tarafa ilişkin olumsuz kanaatlerin büyümesine yol açıyor’ dedi. Aliyev, şöyle devam etti:

‘Biz bağımsız gazeteciler olarak biraraya gelip bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak istedik. Amacımız, haberlerin niyetleri değil gerçekleri yansıtması. Böylece, hiç değilse sorunların konuşulabileceği bir atmosfer oluşturabiliriz. Zaman zaman toplantılarımıza milletvekilleri ve diplomatlar da katılıyor. Biz de zaten elde ettiğimiz sonuçları resmi makamlara gönderiyoruz. Bu işbirliğine iki ülkeden de karşı çıkanlar, zaman kaybı olarak görenler var. Ama toplantıların başlangıcından bugüne, en azından bizim çalıştığımız gazetelerde önemli değişimler oldu.’

TOPLANTILAR İŞE YARIYOR

Erivan Basın Kulubü Başkanı Boris Navasardiyan ise iki ülke basınında yer alan haberleri inceledikten sonra, bu tür haberlerin hem gazetecilik etiği, hem de komşuluk ilişkileri açısından son derece sakıncalı olduğunu gördüklerini söyledi. Bunun üzerine, bağımsız kuruluşlar olarak bir araya gelip soruna çözüm aramaya başladıklarını belirten Navasardiyan şunları söyledi:

‘Haberlerin önemli bir kısmı önyargılar dolayısıyla olguları yanlış yansıtıyor. Bu da iki ülke insanlarının birbirini ‘öteki’leştirmesinden başka bir şeye yaramıyor. Bizim çabalarımız sonucunda bu algılamada bir kırılma meydana geldi. 2001 yılından itibaren Türk gazetecilerin de bu toplantılara katılması, ufkumuzu daha da genişletti. Bu sene Gürcistan’dan Gazetecileri Koruma Örgütü Başkanı Yuzi Suminian da aramızda yer alıyor. Zaman zaman Karabağ, AB, soykırım gibi siyasi konulara da giriyoruz ama daha ziyade bunların nasıl yansıtıldığını ve hangi amaçla haber haline getirildiğini tartışıyoruz. Temel hareket noktamız, uluslar arası gazetecilik ölçüleri. Eleştiriliyoruz ama zaman içerisinde hayli mesafe aldık.’

Azeri ve Ermeni gazeteciler

İstanbul Boğazı’nda biraraya gelenler soldan sağa şöyle: Naila Aliyeva (Azerbaycan), Tekne sahibi Seyyar Borançılı, Boris Navasardiyan (Erivan Basın Kulubü Başkanı), Elina Poghosbekyan (Ermenistan), Feride Cavadzade (organizatör), Yuzi Simonyan (Gürcistan Gazetecileri Koruma Örgütü Başkanı), Satik Seyranyan (Ermenistan), Zakir Abdulla (Azerbaycan), Mesrop Harutyunyan (Ermenistan), Arif Aliyev (Azerbaycan Gazeteciler Birliği Başkanı) ve katılanların bir yakını.

T. Türenç

Kafkasya ve AB’yi anlatacak

Toplantının bugünkü oturumlarına Türk gazeteciler de katılacak. Hürriyet yazarı Tufan Türenç de, iki ülke gazetecilerine Türkiye-AB ilişkileri ve Kafkasya konularında görüşlerini aktaracak.

Yorumlar kapatıldı.