İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MOSKOVA’DA ULUSLARARASI FORUM

7-8 Haziran 2005 tarihlerinde Moskova’da kapsamlı bir dinlerarası konferans düzenlendi. “Terörden Evrensel Etiğe, Dinler ve Barış” temalı konferansa dünyanın bütün dinlerinin temsilcileri katıldı. Patrikliğimizi Rahip Sahag Maşalyan’ın temsil ettiği toplantıya Türkiye’den Süryani Ortodoks Metropoliti Mor Filiksinos Yusuf Çetin, Süryani Katolik Patrik Vekili Mons. Yusuf Sağ, Türkiye Musevilerini temsilen Hahambaşı İshak Haleva, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, bir çok akademisyen, yazar, diplomat ve gazeteciler iştirak ettiler.

Türkiye’den Diyalog Avrasya Platformu ile Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyet Enstitüsü tarafından düzenlenen toplantı etkileyici bir törenle açıldı. Mahsun Kırmızıgül’ün şarkıcı olarak katıldığı açılış töreninde, sahnede oturmakta olan din adamlarının önüne dünya haritası çizilmiş saydam bir küre getirildi. Barışı temsil eden bir zeytin fidanı kürenin içine yerleştirildi. Din adamları elele vererek torbalardaki toprakları boşaltarak küreyi doldurdular. Daha sonra küçük çocuklar elleriyle su taşıyarak fidanı suladılar. Bu çok anlamlı ve sembolik gösterinin sonunda sırayla din adamlarına söz verilerek kısa bir barış konuşması yapmaları istendi. Açılış töreni, Patrik II. Mesrob Hazretlerinin toplantıya gönderdiği mesajın Rahip Sahag tarafından okunmasıyla son buldu.

İki gün boyunca süren bilimsel ağırlıklı konferansda, bir kez daha terör ve din ilişkisi etraflıca ele alınarak masaya yatırıldı. Türkçe, Rusça ve İngilizce yapılan konuşmalarda, yerli ve yabancı katılımcılar konuyla ilgili tebliğler sundular. Konuşmacılar son yıllarda dünyamızı saran ve insanlığı derin acılara boğan terör belası ve savaş afeti üstünde durdular. Özellikle son yıllarda dünyada yaşanan iç çatışmalar, anarşi ve terör, İsrail-Filistin sorunu, Irak savaşı, konuşmacıların değindiği konulardandı. Her zamankinden daha çok barışa ihtiyaç olduğunu vurgulayan konuşmacılar, bu konuda en önemli görevin dinlere düştüğünü belirterek, dinlerin bir kışkırtma aracı olmaktan çıkartılıp, bir barış köprüsü olması zorunluluğunu çeşitli perspektiflerden ele aldılar.

Patrik Hazretlerinin toplantıya gönderdiği mesaj şöyleydi:


Değerli katılımcılar ve davetliler,
Türkiye Ermeni Patriği sıfatıyla bu konferansı düzenleyen Diyalog Avrasya Platformuna, Rusya Şarkiyat Enstitüsüne, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfına teşekkürlerimizi sunuyorum. Eminim ki, “Terörden Evrensel Etiğe, Dinler ve Barış” konulu bu uluslararası forum, önümüzdeki bir kaç gün boyunca bir “barış şölenine” dönüşecektir. Dünya dinlerinin temsilcileri ve saygın akademisyenler kendi inançlarından ve yüreklerinin güzelliğinden çıkardıkları bilgeliği sofraya koyarak bu şöleni zenginleştireceklerdir. Tarihin ve uygarlığın önemli merkezlerinden biri olan Moskova’dan tüm dünyaya örnek olacak bir barış ve kardeşlik ışığının yayılması temennileriyle tüm katılımcılara başarılar dilerim.
Terörizm, savaş, kan, gözyaşı ve düşmanlıklar insanlığın kaderi değildir. Allah bu dünyayı savaşalım diye değil, onu paylaşalım diye verdi. Allah’ın arzuladığı böyle bir paylaşım için barış elzemdir. Efendimiz İsa Mesih Hazretleri, Dağdaki Vaazında yüreği ısıtan müjdeler sunuyor insanlığa: ‘Ne mutlu yumuşak huylu olanlara! Çünkü onlar yeryüzünü miras alacaklar. Ne mutlu barışı sağlayanlara! Çünkü onlara Allah’ın çocukları denecek’ (Matta 5:5,9).
“Sana ne yapılmasını istiyorsan sen de başkasına onu yap” diye buyuran inancımızın bu altın kuralı uyarınca, biz Ermeni Patrikliği olarak, her fırsatta, masum sivilleri hedef alan terörü, nereden gelirse gelsin ve hangi amaca hizmet ederse etsin hep lanetledik ve lanetleyeceğiz. Bu konferanstan da mutlaka, insan yıkıcılığının nedenlerini ve kökenlerini daha iyi anlamaya yönelik değerli bilimsel saptamalar ve analizler çıkacaktır. Bunlar dünya dinlerinin barış mesajlarına eklendiğinde insanlık ve uygarlık adına yeni yeni açılımlar ve çözümler belirecektir. Konferansın bu olumlu sonuçlarını şimdiden kutluyor, bu etkinlikte emeği geçen herkesi ve her kurumu yürekten tebrik ediyorum.

Mesrop II
Türkiye Ermenilieri Patriği

Yorumlar kapatıldı.