İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Halaçoğlu için gizli gerilim

TTK Başkanı Halaçoğlu hakkında İsviçre’de dava açılmasıyla başlayan diplomatik kriz büyüdü. Bakan Tüzmen’le İsviçre Ekonomi Bakanı Deiss, karşılıklı olarak yapacakları ziyaretleri erteledi

SERKAN DEMİRTAŞ

ANKARA – Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu hakkında, Ermeni soykırımını inkâr ettiği için İsviçre’de dava açılması ve İnterpol aracılığıyla ifadeye çağrılmasıyla başlayan diplomatik krizin derinleştiği ortaya çıktı.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 22-24 Haziran günlerinde yapılacak Türkiye-İsviçre İş Konseyi toplantısının iptal edilmesini istedi. Zürih ve Bern kentlerinde düzenlenecek toplantıda Türkiye’yi Tüzmen, İsviçre’yi ise Ekonomi Bakanı Joseph Deiss temsil edecekti. Toplantıda her iki ülke işadamları ve yatırımcılarının bir araya gelmeleri ve olası işbirliği projelerini görüşmeleri gündeme gelecekti. İş konseyi toplantıları çerçevesinde Türkiye’de yatırım olanaklarının ele alınacağı bir konferans da düzenlenecekti.

Halaçoğlu’yla dayanışma

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in toplantıyı iptal ettirmesinin tek nedeninin İsviçre’nin Halaçoğlu’na karşı takındığı tavır olduğu ileri sürüldü. Tüzmen’in, Halaçoğlu’nun ‘iyi bir arkadaşı’ olduğu belirtiliyor. Tüzmen’in bu kararını Halaçoğlu’yla dayanışma amacıyla aldığı ifade edildi.

İki ülke arasında iptal edilen tek temas bu değil. İsviçre Ekonomi Bakanı Deiss da eylülde iki ülke ekonomik ilişkileri hakkında temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gelecekti. Diplomatik kaynaklar, Tüzmen ziyaretiyle birlikte Deiss’ın Ankara ziyaretinin de gündemden düştüğünü söyledi.

Halaçoğlu’na suçlama

Türk diplomatik kaynaklar, toplantının iptalinin teknik nedenlere dayandığını savunuyor. Zürih’teki konuşması nedeniyle Halaçoğlu hakkında tutuklama emri ya da ülkeye sokulmama gibi bir durumun söz konusu olmadığını anımsatan diplomatik kaynaklar, Halaçoğlu’nun bunu kendi yararına kullanmaya çalıştığını ileri sürdü.

Afiş sorunu çözülüyor

Bu arada, Dışişleri Bakanlığı ile İsviçre, Kanada, Norveç ve Danimarka büyükelçiliklerini karşı karşıya getiren ve TCK Kadın Platformu tarafından başkentte asılan afiş bunalımı da çözülüyor. Dün, platform yetkilileriyle görüşen büyükelçilikler, afişte yer alan isimlerinin çıkarılmasını istedi.

Yorumlar kapatıldı.