İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan´da tek başına

İki AKP’li, bir CHP’li yol arkadaşının işi çıkınca TBMM’den Ermenistan’a giden ‘tek vekil’ olan AKP’li Çömez, soykırım iddiaları için sıkı hazırlandı, yanında bir bavul dolusu belge götürdü

TÜRKİYE’YE yönelik sözde Ermeni soykırımı suçlamaları sürerken, AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, bavul dolusu belge ile dün Ermenistan’a gitti.

Ermenistan’da bazı sivil toplum örgütleri ve parlamenterlerin daveti üzerine bu ülkeye giden Çömez ve beraberindekiler, Erivan Üniversitesi’nde bir konferansa katılacaklar. Ermenistan Parlamentosu’nda, Parlamento Başkanı ve bazı milletvekilleriyle de görüşeceğini belirten Çömez, gayri resmi bir ziyaret gerçekleştireceklerini söyledi. Çömez, “Amacımız sınır komşumuz olan Ermenistan’la ilişkileri geliştirmek. Türkiye-Ermenistan ilişkilerini farklı platformlarda değerlendireceğiz. İki ülke arasında sorunların çözümüne katkı vermek için sivil bir girişimde bulunduk” dedi.

Ermenistan programına CHP Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu’nun da katılmak istediğini, ancak Meclis’teki Genel Sağlık Sigortası Yasası görüşmelerinin uzaması nedeniyle programa dahil olamadığını belirten Çömez, Ermenistan’a dersini çalışarak gittiğini söyledi.

Çömez, Erivan Üniversitesi’nde, “Türk Milletvekillerinin Bakışından Türkiye-Ermenistan İlişkileri” konulu konferansta öğrencilerin sorularını yanıtlayacak. Çömez, programın ikinci bölümünde Ermenistan Meclisi’ne giderek Parlamento Başkanı ve bazı milletvekilleriyle görüşeceğini belirtti. “Kendilerine soykırımı konusunda Türkiye’nin tezlerinin doğru olduğunu anlatacağım” diyen Çömez şöyle konuştu:

“Tezlerimizde haklıyız. Eğer bu konuda bir sıkıntı ve kuşkular varsa, bunlar hukuk, siyaset ve belgelerle ortaya konularak çözülsün. Kendilerine bir dost elinin uzatıldığını belirteceğim. Zaten özellikle soykırım meselesi ve Ermenistan ilişkileriyle ilgili yıllardır ciddi çalışmalar yaptım. Dersimi çalıştım.”

Dersimi çalıştım

Doktor kökenli Çömez ziyaretinin ikinci gününde Ermenistan Devlet Başkanı Koçaryan’ın eşinin destek verdiği bir hastaneyi de ziyaret edecek. Sivil toplum örgütleriyle de bir araya geleceğini belirten Çömez, Türk Tarih Kurumu, Genel Kurmay Başkanlığı ve diğer arşivlerden soykırımla ilgili araştırmalar ve çalışmalar yaptığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ermenistan’daki bazı sivil toplum örgütleri, ‘ziyaretin olumlu bir hava yaratacağını’ söylediler ve biz de kabul ettik. On iki kişilik bir grupla gidiyoruz. Bizim gündemimiz tabii ki ilişkilerin geliştirilmesi. Ancak gündeme soykırımı gelirse, tarihi, siyasi ve hukuki cevabımızı kendilerine vereceğiz. Kendilerine TBMM’de görev yapan bir milletvekili olarak, ilişkilere nasıl baktığımızı anlatıp, dostluk mesajları vereceğim. Tabii ki soykırım meselesiyle ilgili belge ve bilgilerle gidiyorum. Gündeme gelirse bunları ortaya koyacağız. Her türlü hazırlığımızı yaptık ve bu konuya ne kadar duyarlı olduğumuzu anlatacağım.”

CHP Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu ise, programa katılamayacağı için üzgün olduğunu söyledi. Ermenistan ziyaretine katılsaydım ‘dolu gidecektim’ diyen Kurtulmuşoğlu şöyle konuştu:

“TBMM’de görüşülen yasayı bırakıp gitmeyi içime sindiremedim. Ancak Ermenistan’a gitseydim dolu dolu belge ve bilgilerle gidecektim. 1915’lerde meydana gelen bazı tatsız olayları farklı tezlerle gündeme getirmenin iki ülkeye de bir faydası yok. Bu sorunun çözümü iki ülke arasında daha çabuk hallolur.”

Erhan ÖZTÜRK

Yorumlar kapatıldı.