İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP vazgeçince Turhan Çömez, Erivan’a tek başına gitti

AK Parti ve CHP’li vekillerin birlikte yapmayı planladığı Ermenistan çıkarması eksik başladı. CHP yönetimi, Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu’na izin vermeyince AK Partili Turhan Çömez, Erivan’a yalnız gitti.

Çömez, Erivan’da “Türk milletvekilinin bakışından Türkiye-Ermenistan ilişkileri” konulu bir konferans verecek ve Ermeni meslektaşlarıyla temaslarda bulunacak. Dışişleri Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde gerçekleşen seyahatin amacı, ‘Ermeni halkının ve özellikle Ermeni gençlerinin Türkiye’ye yönelik bakışını değiştirmek ve yumuşatmak’ şeklinde özetleniyor. Türkiye, iktidar partisine mensup bir milletvekilinin yapacağı bu gayri resmi ziyaretle, iki ülke arasındaki sorunların çözümünde adım atan taraf olduğunu dünya kamuoyuna bir kez daha göstermek istiyor. Başlangıçta seyahatin daha fazla milletvekili ile gerçekleştirilmesi planlanıyordu. CHP yönetimi, geziye katılmayı düşünen Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu’nu çağırdı ve “Erivan’a gitme” dedi. Kurtulmuşoğlu da, bu nedenle son anda geri adım attı. AKP’li diğer vekiller de yoğun gündemlerini gerekçe göstererek geziye katılamayacaklarını iletti.

Bugün Erivan Devlet Üniversitesi’nde bir konferans verecek olan Çömez, “bir Türk milletvekili olarak” iki ülke ilişkilerini değerlendirecek, öğrencilerden gelen soruları cevaplayacak. Turhan Çömez, Ermenistan milletvekilleri ile de bir araya gelecek, Erivan’da sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle görüşecek.

Çömez’in gezisi, iki ülke arasındaki ilişkilerde yaşanan temel sorunlardan olan sözde Ermeni soykırımı konusunda Başbakan Tayyip Erdoğan ile Ermeni lider Robert Koçaryan arasında geçtiğimiz aylarda yaşanan mektup alışverişinin ardından gerçekleşiyor. Erdoğan, nisan ayında Koçaryan’a gönderdiği bir mektupla, “tarihçi ve diğer uzmanlardan oluşan bir grup, 1915 dönemine ait olayları araştırsın” önerisinde bulunmuştu. Koçaryan ise buna, “önce diplomatik ilişki kuralım, daha sonra hükümetlerarası bir komisyon konuları ele alsın” şeklinde bir cevap vermişti. Ancak, Erivan daha sonra Ankara’nın tepkisini çeken birtakım açıklamalarda bulunmuştu.

10.06.2005

Süleyman Kurt

Ankara

Yorumlar kapatıldı.