İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TEMMUZDA ERMENİSTANLI GAZETECİLERİN TÜRKİYE’Yİ ZİYARETİ ÖNGÖRÜLÜYOR

7 Haziran 2005 tarihli Hürrüyet gazetesinin ANKA Ajansı kaynaklı haberinde 20 Ermenistanlı gazetecinin Türkiye’yi ziyaretinin öngörüldüğü bildirildi. Yazıyı aynen aktarıyoruz:

Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şubesi ve Özel Radyo Televizyon Yayıncıları Derneği 20 Ermeni gazeteciyi İstanbul, Ankara, Antalya ve Ürgüp-Göreme’de 4 gün boyunca ağırlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da destekleyeceği proje ile 20 Ermeni gazeteci bir gece İstanbul, iki gece Ankara, bir gece Ürgüp-Göreme ve bir gece de Antalya’da konuk edilecek. Yapılacak toplantılarda 1915 yıllarında iki tarafında acılar yaşadığı, ancak bu acıların gelecek nesillere aktarılmaması gerektiği üzerinde durulacak.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şube Başkanı Turgut Dedeoğlu, son zamanlarda gerginlik yaratan “Sözde Ermeni Soykırımı” iddialarına yönelik olarak siyasetin tıkandığı noktada basın olarak harekete geçmek istediklerini söyledi.

20 Ermeni gazeteciye ilk olarak Doğan ve Sabah Gruplarının, ardından da istanbul’daki Ermeni Patrikhanesi’nin gezdirileceğini belirten Dedeoğlu, Türk ve Ermeni gazetecilerin bir araya getirilerek kaynaşma toplantılarının yapılacağını kaydetti.

Dedeoğlu, Ermeni gazeteciler ile başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer olmak üzere devletin üst düzey yöneticilerini görüştürmek istediklerine işaret ederken, Ermeni ve Türk gazeteciler arasında diyaloğun sürmesi için de çalışacaklarını belirtti. “1915’lerde her iki tarafında acı yaşadığını bu acının artık gelecek kuşaklara aktarılmaması gerektiğini anlatmaya çalışacağız” diyen Dedeoğlu, bu acılar yaşanırken ortada bir devlet politikası olmadığı için ortada bir soykırımın da bulunmadığının anlatılacağını ifade etti.

Dedeoğlu, Türk Tarih Kurumu ve diğer arşivlerle iletişime geçerek Türk arşivlerinin Ermeni gazetecilere açılmasını sağlamaya çalışacaklarını anlattı. 20 gazeteciyi haziran ayının sonlarına doğru ağırlamayı istediklerini ancak maddi gerekçelerle bu tarihin temmuza kayacağını belirten Dedeoğlu, projeye Dışişleri Bakanlığı’nın da sıcak baktığını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.