İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bunlar soykırım değil mi?..

Doğan Heper

TÜRKİYE’yi en çok eleştiren Fransa’nın “soykırımcı” ülkelerin başında yer aldığı biliniyor.

Ayrıca, “sözde Ermeni soykırımı”nı parlamentolarına taşıyan birçok Avrupa ülkesinin tarihlerinin de soykırımlarla dolu olduğu belgelendi.

Fransa Dışişleri Bakanı Barnier’nin geçen günlerde Cezayir’den gelen tepkiye karşılık, “Bu konuyu bir komisyon kurarak tarihçilere bırakalım” yönündeki açıklaması, Türkiye’nin Fransa’ya karşı elini güçlendirdi.

* * *

Sözde Ermeni soykırımını kabul eden ülkelerden biri de Rusya…

Stalin döneminde (1934-1939) Ahıska Türkleri, Kırım Tatarları ve Yakut Türkleri zorunlu göçe maruz bırakılmıştı. Sibirya’ya sürülen Kırım Tatarlarından 200 bini yollarda ölmüş veya öldürülmüş, Sovyetler Birliği’nin sabıka dosyasında yer almıştı.

* * *

UYGAR dünyanın ele almakta geç kaldığı vahşet Avrupa’nın göbeğinde Bulgaristan’da işlendi.

1984-1989 yılları arasında Jivkov yönetimi Türklere soykırım uyguladı.

Türklerin Bulgarlaştırılması istendi. Devletler hukuku, insan hakları sözleşmeleri, İnsan Hakları Beyannamesi ayaklar altına alındı. Binlerce Bulgaristan Türk’ü işkence gördü, öldürüldü. 360 bin Türk, yurdunu terk etmek zorunda kaldı, Türkiye’ye kaçtı, sığındı.

Uygar Avrupa’nın dikkatini çekmek istiyorum.

Daha yeni sayılabilecek bir zamanda, 1984-1989 tarihleri arasında Türklerin isimlerini değiştirme sürecinde, Jivkov rejiminin uyguladığı soykırımın kurbanı olan insanların davası uluslararası bir mahkemede görülmeyecek mi?

Daha beklenecek mi? Bekleme bir sebebe dayanıyorsa, neden açıklanmıyor?

* * *

DÜNYADA 42 büyük katliam yaşandığı halde “sözde soykırım” tasarısını bazı ülke parlamentoları kabul etti.

Avrupa Parlamentosu, Vatikan, Fransa Ulusal Senatosu, İtalya Parlamentosu, Lübnan Parlamentosu, İsveç Parlamentosu, Yunan Parlamentosu, Kanada’da Ontario ve Québec asambleleri, Arjantin Parlamentosu, Güney Kıbrıs Rum Kesimi Temsilciler Meclisi, Uruguay Senatosu ve Temsilciler Meclisi, İngiltere, Polonya Parlamentosu.

Bunlar siyasi karar verdiler.

İşin aslını incelediler mi?

İnceleme zahmetine katlansalardı dünyadaki bütün soykırım olaylarını kınarlardı.

Bulgarların, Jivkov ve takımının Türklere yaptıkları dahil…

Yorumlar kapatıldı.