İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kiliseler camiye çevrildi

M. NASIR KAYA – DİHA

Kars’ta birçok tarihi bina, askeri amaçla kullanılmak üzere tahrip edilirken, kentte bulunan kiliseler de camiye çevrilerek tarihi özelliklerini yitiriyor.

Tarihi yapısı ve mimarisiyle tanınan Kars’ta daha çok Rusların yönetimi döneminden kalan tarihi yapılar ile Ermenilere ait birçok kilise ve yapı farklı amaçlar için restore ediliyor. Özellikle askeri amaçlar için kullanılan bu yapılar tarihi özellikleri kaybolacak şekilde değiştiriliyor. Ortakapı Mahallesi’nde Ruslar döneminden kalan tarihi bina Kazım Karabekir Kışlası adı altında askeri amaç için kullanılırken, tarihi Katedral Kilisesi de Fethiye Camisi adı altında restore edilerek değiştirildi.

Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan 12 Havariler Kilisesi ise restore edildikten sonra Kümbet Cami olarak kullanılmaya başlandı. Temeli M.S. 932 yılında atılan ve M.S. 937 yılında tamamlanan 12 Havariler Kilisesi’nin camlarına pimapen takıldı ve cami olarak 1998 yılında kullanıma açıldı. Kaleiçi Mahallesi’nde toplam dört cami bulunmasına rağmen tarihi kilisenin de camiye dönüştürülmesi, vatandaşların tepkisine neden oldu.

Cemaat namaz kılmıyor

Kilisenin gereksiz yere camiye çevrildiğini belirten Burhan Bölüm adlı mahalle sakini, tarihi mekanların değiştirilmesinin anlamsız olduğunu söyledi. Eski kilise olduğu ve ihtiyaç bulunmadığı için kimsenin burada namaz kılmadığını belirten Bölüm, şunları dile getirdi:

‘Kars’ın tarihi bir özelliği var, ancak bu tarihi yapı değiştirilip özünden uzaklaştırılmış. İlimiz turistik bir şehir olduğu için her yıl çok sayıda turist geliyor. Gelen turistler bu manzarayla karşılaştıklarında çok şaşırıyorlar. Bu bizim ilimiz için de olumlu bir puan değildir. Kaldı ki burada camiye ihtiyaç da yok, bu mahallede toplam dört cami bulunuyor. Buraya gidip namaz kılan da yok. İnsanlarımız sırf burası eski bir kilise olduğu için namaz kılmaya gitmiyor. Bir imam vermişler gelip açıp kapatıp gidiyor, başka da birşey yapılmıyor.’

‘Tarihi mekanlar korunmalı’

Adının açıklanmasını istemeyen bir başka mahalle sakini de, tarihi mekanların değiştirilmesi yerine korunması gerektiğini belirterek, ‘Kilisenin camiye, tarihi binaların askeri kışlaya çevrilmesine gerek yok. Kimsenin ihtiyacı da yok. Tarih korunmalıdır. Kars’ın buna ihtiyacı var’ diye konuştu.KARS

Yorumlar kapatıldı.