İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belge ile Aktan da olsa…

Hakkı Devrim

Radikal’in benim de çok beğendiğim, fikirlerinden hep faydalandığım iki yazarı, gündemin pek canlı konularından birini tartışıyorlar. Çatışıyorlar demek, daha doğru olur.

Ad vermeden edemem, Murat Belge ile Gündüz Aktan’dan söz ediyorum. Konu da bildiğiniz, Ermeni soykırımı tartışması.

Gündüz Aktan daha hırçın tabiatlı, aynı tonda devam edebilir. Murat Belge’nin bir özelliği de sükûneti. Nitekim artık ona «cevap vermemekte karar kıldım» diyordu (Radikal, 31 mayıs).

– Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın, cevabını alırsa şaşmam.

Bu iki çok değerli insandan «Onlar arasında bile…» diyebileceğim için söz ediyorum. Yoksa daha kimler neler söylemiyor.

Ben de az kavgacılardan değilim, biliyorum. Ama bu sayede, yapageldiğimizden daha kolay şekvacı olabileceğimi düşündüm.

Bizde, fikir tartışmalarının başlamasıyla futbol maçına dönüşmesi bir oluyor. Bir noktada buluşma kültürümüzde sanki bir sakatlık var. Sahaya, tartışıp anlaşmak için değil, sanki rakip kaleye gol atmak, öbür takımı mağlup etmek için çıkıyoruz.

Bu Ermeni soykırımı veya tehciri konusunda ben de yıllardan beri, ne bulursam okurum. Ama hadise zihnimde netleşmiştir, diyemem. Farklı tezleri art arda okuyunca olur ya, her okuduğunuz öbüründen daha doğruymuş gibi gelir insana.

– Gündüz Aktan ile Murat Belge de bu konuyu tartışıyorlar, denince ne hissedersiniz? Bir ferahlık, değil mi? Hah bu işin aslı neymiş, onları okuyarak şimdi ben de anlayacağım ümidi.

Ne gezer! Nihayet daha ustaca kaleme alınmış, daha müeddep tartışmalar bekliyor sizi. Hepsi bu! Yani daha da ümit kırıcı bir hal. (Sesim kısılmasaydı da, Ferhat Boratav CNN Türk’teki programıma son vermeseydi, Allah biliyor ya iki dostumla bu konuyu yüz yüze ve enine boyuna orada konuşabilmeyi çok isterdim.)

İzzet Sedes, ki Avrupa Konseyi’nde çeyrek asrı bulan Protokol Dairesi Başkanlığı tecrübesi vardır, Siz Türk Müsünüz! adlı hatıralar kitabında, bir noksanımızı söyleye söyleye bitiremez. Görüşmeler yoluyla anlaşmaya yakın durma alışkanlığımız, geleneğimiz, kültürümüz yok bizim, der.

Tehlikeli, bize zarardan gayri bir şey vermesi ihtimali olmayan bir konuda, Gündüz Aktan ile Murat Belge’nin kürsüye yan yana çıkıp, bize birlikte hitap etmeleri ihtimali yok demek ki…

Doğrusu çok, çok yazık!

Yorumlar kapatıldı.