İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan adım atmazsa Koçaryan’a ikinci mektup gönderilmeyecek

Sözde soykırım tartışmalarının alevlenmesinden sonra Türkiye ve Ermenistan arasında başlayan mektuplaşma süreci, Erivan’ın beklenen yaklaşımı ortaya koymaması üzerine tehlikeye girdi.

Ankara, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın gönderdiği cevabi mektuba mevcut şartların devam etmesi halinde cevap yazmayacak. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “tarihçi ve diğer uzmanlardan oluşan bir grup, 1915 dönemine ait olayları araştırsın” önerisine Koçaryan’ın verdiği, “önce diplomatik ilişki kuralım, daha sonra hükümetlerarası bir komisyon konuları ele alsın” şeklinde Ankara’nın beklentilerini tam olarak karşılamayan mektup “olumlu bakış açısıyla” değerlendirmeye alınmıştı. Ancak geride bırakılan bir aylık süre içinde Erivan’dan beklenen yaklaşım ortaya çıkmadı. Erdoğan ile Koçaryan’ın Varşova’da görüşmemesi ve Koçaryan’ın Avrupa Konseyi zirvesindeki sert tutumu, söz konusu mektuba cevap verilmesini zorlaştırdı.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin son dönemde uygulamaya koyduğu ve “güven artırıcı önlem” olarak da yorumlanabilecek adımların Erivan tarafından iç kamuoyuna yansıtılmadığına dikkat çekiyor. Kaynaklar, “Erivan’dan Türkiye’ye uçak seferleri yapılıyor, iki ülke arasında yük taşıyan araçlar Gürcistan’ı kullanarak gidip gelebiliyor, Ankara dahil Ermenistan vatandaşı binlerce kişi Türkiye’de çalışıyor. Ancak bunlar, Ermeni yöneticiler tarafından kendi halklarına anlatılmıyor.” diyor. Ankara’ya son dönemde Erivan’dan ulaşan tek olumlu haber ise daha önce Ermeni Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan’ın ‘Kars Antlaşması’ ile ilgili olarak “Sovyetler Birliği’nin mirasçısı olarak, SSCB’nin imzaladığı bütün anlaşmalar, aksi belirtilmedikçe, kabul edilmiş sayılır.” şeklindeki açıklamasının Ermeni Dışişleri Bakanlığı’nın web sayfasında da yer alması. Ancak Ankara, bu ifadenin ‘resmi yollardan’ kendisine ulaşmasını istiyor.

31.05.2005

Süleyman Kurt

Yorumlar kapatıldı.