İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gül: Ermeni konferansının ertelenmesinin hükümetle ilgisi yok

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılması planlanan Ermeni konferansının ertelenmesinde, hükümetin herhangi bir telkini ya da baskısının söz konusu olmadığını söyledi.

Gül, Bahreyn’e gidişi sırasında konuya ilişkin bir soru üzerine, ”Sanki Türkiye’de çok seslilik hiç olmamış gibi, sanki bu konferans ilk defa olacakmış gibi bazı yanlış görüşler var. Bunların hiçbiri kabul edilemez” diye konuştu.

Bakan Gül, şunları söyledi:

“Orada konuşacak olan profesörler zaten Türkiye’nin en büyük gazeteleriyle röportajlar yapmışlar, fikirlerini açık açık söylemişler. Hükümet, (iptal edin) ya da Adalet Bakanı, (iptal edin) diye bir talimat vermiş değil. Bu işi organize edenlerin kendi kararlarıdır bu. Daha sonra, bize de söylediler, biz de (rahat olun, Türkiye’de her şey konuşulur, bundan dolayı herhangi bir tedirginlik falan duymayın) dedik. Türkiye’de herkes istediğini mevcut kanunlarımız müsaade ettiği çerçeve içinde konuşur, organize eder.”

Türkiye’deki çok sesliliğe işaret ederek, “Ermenistan’da da keşke farklı sesler olsaydı” ifadesini kullanan Gül, “Sözde Ermeni soykırımıyla ilgili güne Türkiye’deki bu farklı sesler gitti ve kimse de bir şey söylemedi” dedi.

“Türkiye’de sanki konuşanların sesi susturuluyor, (ilk defa Türkiye’de önemli bir tartışma olacaktı da buna fırsat verilmedi) gibi bir anlayışın doğru olmadığını” kaydeden Gül, “Hükümetin herhangi bir telkini ya da baskısı söz konusu değil. Türkiye’de yeni standartlar vardır, şiddet olmamak şartıyla, herkes düşüncesini görüşünü Anayasa ve kanunlar çerçevesinde görüşür, tartışır. Aykırı fikirler de bunun içerisindedir” diye konuştu.

Gül, bir grup milletvekilinin Ermenistan’ı ziyaret etme planına ilişkin bir soru üzerine de Türkiye’nin Ermenistan’ı tanıyan bir ülke olduğuna ve “bir ülkeyi tanıyıp tanımamak ve diplomatik ilişki içinde olup olmamanın” farklı şeyler olduğuna işaret etti.

Türkiye’nin bağımsızlığına kavuştuktan sonra Ermenistan’ı tanıdığını hatta Türk Cumhuriyetleriyle beraber tanıdığını kaydeden Gül, iki ülke arasında zaten bazı temasların yapıldığını, milletvekilleri, bilim adamları gibi çevrelerin karşılıklı gidip geldiğine, kültürel faaliyetlerin düzenlendiğine dikkati çekti. Gül, tüm bunların, farklılıkların giderilmesine, diplomatik ilişkilerin kurulabileceği noktaya erişmeye ve iki ülke arasındaki sorunların diyalogla çözülmesine yardımcı olacağını ümit ettiğini söyledi.

Bakan Gül, milletvekili grubunun Ermenistan’a yapmayı planladığı gezinin kendilerinin organize ettiği bir gezi olmadığını da sözlerine ekledi.

Yorumlar kapatıldı.