İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İletişim kaosu nasıl yaratılır…

Ali Saydam

Boğaziçi Üniversitesi’nde bir konferans düzenleniyor. Daha konferans başlamadan ve orada neler deneceği bilinmeden Adalet Bakanı herhalde katılımcıların adına bakıp veryansın ediyor. Ne ‘hainlik’ kalıyor ne ‘Türkiye’yi bölmek isteyen yabancıların ekmeğine yağ sürmek’… Boğaziçi Üniversitesi konferansı iptal ediyor.

Aynı saatlerde TBMM Başkanı Bülent Arınç ABD’deki gezisi sırasında Cemil Çiçek’e katılmadığını dile getiren bir açıklama yapıyor. Sonra da Başbakan konuşuyor. Kazakistan dönüşü havaalanında yaptığı basın toplantısında “Cemil Bey’in açıklamaları şahsi görüşüdür” diyor “Cemil Bey’in açıklamalarıyla iptal etmenin bir alemi yok. Buyursunlar çalışmalarını yapsınlar!..” Buna iletişim terminolojisinde İngilizcesiyle “Management by chaos” (karmaşa yönetimi) denir. Bir ülkenin kültür ve değerleriyle ilgili dışarıya ve içeriye mesaj vermenin bundan daha olumsuz bir yolu olamaz. Halkımız bu duruma “Altı kaval üstü Şişhane” türünden deyişlerle açıklama getirir.

Bir düşünün bir şirketin CEO’su diyor ki “Biz özelleştirmeye karşıyız!” Hemen ardından yönetim kurulu başkanından yeni bir açıklama geliyor: “Bu sözler CEO Beyimizin şahsi görüşleridir. Bizi bağlamaz!” Şimdi bu şirketin pazardaki, dünyadaki ve yatırımcıları nezdindeki itibarı ve algılanması ne olur dersiniz? Ya böyle bir durumda o CEO Bey’in durumu ne olur? Bir daha herhangi bir açıklamasının algılanma değeri nerelere geriler? Bu konferansın düzenlenmesine, ya da oradaki konuşmacıların söyleyeceklerine katılıp katılmamak başka bir meseledir; tüm TV’lerde görüşlerini bangır bangır bağıran bu konuşmacıların üniversite gibi özgür bir fikir ortamında görüşlerini dile getirmesini engellemeye çalışmak başka bir şey. Kendisi iktidara biraz da liderinin fikirlerini açıkça söylemesi üzerine cezalandırıldığı ve mağdur duruma düşürülmüş olduğu için gelebilmiş ve algılamayı bir zamanlar büyük bir başarıyla yönetmiş olan AK Parti’nin bu oyunlara gelmesi; bu kez başkalarını gereksiz yere mağdur duruma düşürmeyi başarması anlaşılır gibi değildir.

Yorumlar kapatıldı.