İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan: Ermeni konusunda belgelere bakılsın

Astana

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bu ülkenin özellikle kendi değerlerine sahip çıkması gereken insanların, olayı önce bilimsel noktada, arşivlere dayalı olarak masaya yatırmaları ve belgelere dayalı olmadan masaya yatırmadan, tamamen afaki yorumlarla değerlendirmeleri, ülkemizin ve milletimizin geçmişine saygısızlık olur diye düşünüyorum” dedi.

Başbakan Erdoğan, Kazakistan ziyaretinde ikametine ayrılan İntercontinental Oteli’nde gazetecilerle sohbet etti, soruları yanıtladı.

Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi’nin yapmayı planladığı ”İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri, Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları” konferansının ertelenmesine AB’den gelen tepkilerin anımsatılması üzerine, şunları söyledi:

“Bunların hepsi benim dışımdaki olaylar. Konferanslar, sempozyumlar yapılır. Bunlar benim ilgi alanım dışında. Bu konulardan da rahatsız olan birisi değilim.

Benim rahatsızlığımın olduğu tek nokta şudur; Bu ülkenin özellikle kendi değerlerine sahip çıkması gereken insanların, olayı önce bilimsel noktada, arşivlere dayalı olarak masaya yatırmaları ve belgelere dayalı olmadan masaya yatırmadan, tamamen afaki yorumlarla değerlendirmeleri ülkemizin ve milletimizin geçmişine saygısızlık olur diye düşünüyorum. Ve bu konuda, devlet, bütün arşivlerini açmıştır. Bu arşivler, her kesimin emrindedir. Şu anda TSK, yine bu noktada, arşivlerini açmaktadır. Buralardan istifade edilmek suretiyle, bu konularda, eğer bu tür çalışmalar yapılırsa, çok daha isabetli olur diye düşünüyorum. Çünkü, Türkiye’yi, özellikle tarihiyle, güya bir çelişki içerisine düşürme gayreti içerisine girenlere karşı, herhalde söyleyecek bir kaç sözümüz tabi ki olmalı. O da diyorum ki ‘arşivlerdir.’ Buyursunlar önce bir arşivleri incelesinler. Ondan sonra bu tür sempozyum ve seminerleri yapsınlar diye düşünüyorum.”

Yorumlar kapatıldı.