İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ülkemiz 19. Yüzyıl Şovenizm ve Bağnazlıklarını Aşacaktır

TARİH VAKFI’NIN BASIN AÇIKLAMASI: ÜLKEMİZ 19. YÜZYIL ŞOVENİZM VE BAĞNAZLIKLARINI AŞACAKTIR

Bilgi, Boğaziçi ve Sabancı Üniversitelerinin işbirliğiyle bugün başlamak üzere düzenlenen Osmanlı Ermenileri Konferansının iptali, öncelikle Türkiye’nin demokrasi sınavında ağır bir başarısızlığa uğraması anlamını taşımaktadır.

Ermeni sorununun çeşitli yönleri açısından birbirinden farklı değerlendirmelere sahip bulunan, ancak konuya “milli propaganda” açısından değil, tarih ve sosyal bilimler disiplininin çeşitli uzmanlık alanları açısından yaklaşan bir grup aydınımızın bir üniversite içinde kendi aralarında tartışmalarını Türkiye’nin egemen kadroları kaldıramamıştır.

On yıllardır Türkiye’yi izole eden ve yalnızca uluslararası arenada Ermeni milliyetçiliğinin kazanımlarına katkıda bulunan Türk şoven-milliyetçiliği, hem de bir muhalefet milletvekili tarafından ve demokrasi sınavının en önemli platformlarından biri olan Büyük Millet Meclisi’nde başlatılan bir önyargılı karalama kampanyası ile, ülkemizde demokrasi, barış ve karşılıklı anlayışın önünü bir kere daha tıkamıştır.

Bilimsel toplantılar münazara platformları değildir. Ermeni Sorunu’na ilişkin tek tartışma konusu da 1915 tehcirinin nasıl adlandırılacağı değildir. Bugüne kadar yarattıkları tabularla, sosyal bilimler ve tarih alanında çoğulcu tartışma olanaklarını, dolayısıyla bilimsel çalışma ortamını yok etmeye, üniversitelerimizi dünya taşrasının meslek mekteplerine dönüştürmeye çalışanların, bu konferansta sadece tek bir teze yer verildiği, farklı görüşlere tahammülsüzlük gösterildiği iddiaları inandırıcılıktan yoksundur.

Boğaziçi Üniversitesi’ne yönelik ve üniversite kavramının özüne aykırı düşen kaba hakaret ve tehditlerin hükümet sözcüsü tarafından dile getirilmiş olması, yalnızca bilim kurumlarımıza ve akademik özgürlüklere karşı kabul edilmez bir tutum olmayıp, hükümetin kendi programına ve hem ulusal, hem de uluslararası taahhütlerine ters düşen, entelektüel yaşamımız bakımından dehşet verici bir gelişmedir.

BİLİM ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN DAYANIŞMA

14 yıldır tarih alanında çalışan bir sivil toplum kuruluşu olarak, bir bilimsel toplantının hazırlık aşamasında uğradıkları haksız saldırılar karşısında üç üniversitemizle ve tabular kapsamına giren konularda çalışan tüm bilim insanlarıyla dayanışma içinde olduğumuzu bu vesileyle bir kere daha ifade ediyoruz.

Tarih alanında dinsel, etnik, kültürel ayrımcılığa karşı olan ve Türkiye’de tarihçiliği kendi kendine övgü edebiyatı olmaktan çıkarıp bir bilimsel faaliyete dönüştürmek için çalışan Tarih Vakfı, engellemelere karşın, Türkiye tarihinin tüm önemli süreçlerinin özgür ve bilimsel bir araştırma ve tartışma ile kavranmasına katkıda bulunmaya ve bu amacı paylaşan kişi ve kuruluşlarla ortak çalışmaya devam edecektir.

Orhan Silier

Yönetim Kurulu Başkanı

Yorumlar kapatıldı.