İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Prof. Deringil: Amaç anlamaktı

RADİKAL – İSTANBUL – BÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Deringil, dün bir basın toplantısı yaparak, ertelenen panelde yapmayı planladığı açış konuşmasının özetini okudu. Konuşma metni şöyle:

“Bu toplantıda, bu ülkenin tarihinde açıkça irdelenmeyen, belki de karanlıkta kalması tercih edilen, bazı konuların tartışılması için bir araya geliniyor. Amaç, hukuki bir tartışma değil, görmek, duymak, dinlemek ve anlamak.

Şimdiye kadar bu mesele tek taraflı tartışıldı. Taraflar birbirlerini sert iddialarla suçladı. Bizim amacımız, meseleyi daha geniş bir tarihi bağlam içinde ele almak. Bu nedenledir ki 1915 öncesine de baktığımız gibi, sorunun günümüze kadar geçirdiği evreleri de göz ardı etmemeye çalıştık. Toplantıya katılanlar her türlü belgeye bakmaya, her türlü yorumu anlamaya özen gösterdi. Amacımız iki karşıt ve uzlaşmaz uç arasında bir tercih yapmak değil, bundan bir asır önce yaşamış ve ölmüş insanların yaşadıklarını nesnel bir şekilde ortaya koymanın yolunu aramaktır. Büyük ihtimalle her iki tarafın da eleştirilerine maruz kalacağız. Ancak belki de bu, tarihi siyasetten kurtarmanın kaçınılmaz bedeli olabilir.

Demokratik bir ülkede ilerlemenin tek yolu özgürce tartışabilmekten geçer. Şimdiye kadar bu tür bir tartışma ortamı yaratılamamıştı.”

Yorumlar kapatıldı.