İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Özgür düşünce engellenemez

TBMM Başkanı Arınç, ertelenen ‘Ermeni Konferansı’na destek verdi. Arınç, toplantıya karşı çıkanları da ‘İfade özgürlüğü alkış alan sözler söylemek değildir’ diyerek eleştirdi

AA – WASHINGTON – TBMM Başkanı Bülent Arınç, Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılması planlanan, ancak özellikle hükümetten gelen baskılar sonucu ertelenen Ermeni Konferansı’na destek verdi. Arınç, konferansı düzenleyenleri ve üniversiteyi ihanetle suçlayan Adalet Bakanı Cemil Çiçek başta olmak üzere iktidar ve muhalefet sözcülerine de “Düşünce ve ifade özgürlüğü, herkesin alkışlayacağı sözler söylemek anlamına gelmez” diye seslendi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert’ın davetlisi olarak Washington’da bulunan Arınç, Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi (CSIS) adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirdi. Bülent Arınç şöyle konuştu:

“İki ülke arasındaki ilişkiler, değişik boyutlarıyla geniş bir yelpazede önemli ortak hedeflere yönelik olarak gelişmektedir. Bizi birleştiren unsurlar, hiç şüphesiz, bizi ayıranlardan kat kat daha fazladır. Bu anlamda, beraber çalışarak, karşı karşıya bulunduğumuz risk ve tehditlere karşı birlikte başarılı olmamamız için hiçbir sebep yoktur.”

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBMM Başkanı Arınç, Boğaziçi Üniversitesi’nin ev sahipliği yapacağı ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları’ adlı toplantının ağır eleştiriler nedeniyle ertelendiğinin anımsatılması üzerine şunları kaydetti:

İsviçre hatırlatması

“Fikir ve ifade özgürlüğünün olduğu bir ortam, herkesin alkışlayacağı sözler söylemek anlamına gelmez. Farklı şeylerin konuşulması doğal karşılanmalıdır.”

İsviçre’nin, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun soykırım iddialarını reddeden sözleri nedeniyle, bu ülkeye hiç ayak basmadığı halde kırmızı bültenle arandığını, Fransa’da da soykırımı tanımamanın suç olması dolayısıyla bir Türk diplomatın mahkemeye verildiğini anımsatan Bülent Arınç, şöyle dedi:

“Türkiye, bu konunun propaganda malzemesi olmaktan çıkarılması ve araştırılması yönünde olumlu bir yaklaşım içine girmiştir. Hiçbir ülkenin de tarihi bir meseleyle ilgili tek taraflı karar alması doğru değildir.”

‘Saygı duyulmalı’

TBMM’nin Irak Savaşı’nda ABD askerlerinin Türk topraklarını kullanmasını kabul etmediği 1 Mart tezkeresinden Türk- Amerikan ilişkilerini değerlendirmesi istenen Arınç, Irak konusunda tartışmalar devam ederken ABD’nin, Türk kamuoyunu ve hükümeti tatmin edecek açıklamalarda bulunmadığını belirtti. Tezkerenin sadece üç oyla kabul edilmediğini söyleyen Meclis Başkanı Arınç, demokratik bir ülkenin parlamentosu olarak TBMM’nin kararlarına saygı duyulmasını istedi.

‘1 Mart hayırlı oldu’

1 Mart’tan sonra başka tezkerelerin de Meclis’e getirildiğini ve kabul edildiğini anımsatan TBMM Başkanı Bülent Arınç şunları kaydetti:

“Havaalanı, lojistik destek, BM kararları ve insani yardımın sağlanmasında Türkiye’nin katkısı unutulmamalı. 1 Mart her şeyin sonu diyenler yanıldı. Bana göre 1 Mart, ABD ile yeni ama çok sağlıklı bir dönemi başlattı. Birbirimizi daha iyi tanıdık. Hayallerle değil, ayakları yere sağlam basan bir şekilde.

1 Mart hayırlara vesile oldu, Türkiye ile ABD’nin birbirini daha iyi tanıması için.”

Ortak bildiriye imza atan isimler

Ortak bildiri yayımlayan ‘Ermeni Konferansı’ katılımcıları şöyle: Fikret Adanır, Taner Akçam, Ayhan Aktar, Ayşe Gül Altınay, Ali Bayram-oğlu, Murat Belge, Halil Berktay, Melisa Bilal, Kürşat Bumin, Oral Çalışlar, Fethiye Çetin, Selim Deringil, Hrant Dink, Fuat Dündar, Edhem Eldem, Hakan Erdem, Üstün Ergüder, Fatma Müge Göçek, Ahmet İnsel, Aykut Kansu, Karin Karakaşlı, Ferhat Kentel, Cemil Koçak, Rober Koptaş, Osman Köker, Erol Köroğlu, Metin Kunt, Ahmet Kuyaş, Etyen Mahcupyan, Nazan Maksudyan, Ayşe Öncü, Günay Göksu Özdoğan, Oktay Özel, Murat Paker, Taha Parla, Sarkis Seropyan, Akşin Somel, Elif Şafak, Nesim Şeker, Meltem Toksöz, Mete Tunçay, Füsun Üstel ve Stefanos Yerasimos.

Yorumlar kapatıldı.